Postaje kritično: Ostaju bez municije do maja?

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 19:22

Postaje kritično: Ostaju bez municije do maja?

Kijev bi mogao da potroši municiju za sisteme protivvazdušne odbrane do 3. maja, piše američko izdanje Volstrit džurnal.

"Prema navodno tajnoj prezentaciji Pentagona od 28. februara, Ukrajina će potpuno iscrpiti svoje zalihe raketa Buk do 13. aprila i raketa S-300 do 3. maja prema sadašnjoj stopi potrošnje", piše list pozivajući se na procurela tajna dokumenta Pentagona.

Autori članka, pozivajući se na još jednu prezentaciju Pentagona od 28. februara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrde da će u nedostatku municije za sistem PVO deo kritične infrastrukture Ukrajine ostati nepokriven. Reč je, posebno, o više od 40 objekata u Kijevskoj oblasti u dva regiona na jugozapadu zemlje.

Prema dokumentima, ukrajinski PVO sistemi S-300 troše oko 200 projektila mesečno, a bukovi ispaljuju oko 69 projektila za isti period.

Istovremeno, SAD, Norveška, Kanada i Nemačka su Kijevu obezbedile dva sistema PVO NASAMS i jedan sistem IRIS-T poslednjih meseci, ali bi i oni mogli da ostanu bez municije do maja. U materijalu se takođe objašnjava da su SAD i Nemačka nedavno najavile prebacivanje dve baterije PVO Patriot u Ukrajinu.

Pored toga, Italija je pristala, zajedno sa Francuskom, da Kijevu obezbedi savremeni PVO sistem SAMP/T.

Kako su primetili autori članka, takve količine neće biti dovoljne da osiguraju bezbednost cele teritorije zemlje.

Evropska komanda američke vojske procenjuje da je Kijevu potrebno 12 baterija Patriot ili SAMP/T i 16 baterija klase NASAMS ili IRIS-T.

Prema dokumentima koji su procureli, Ukrajini je savetovano da pronađe dodatnu municiju za S-300 i Buk. Međutim, to neće biti lako, jer je većina saveznika već iscrpila svoje zalihe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.