Posmatrači OEBS-a koji su bili zarobljeni u Ukrajini nemački obaveštajci

Izvor: Blic, 06.Maj.2014, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posmatrači OEBS-a koji su bili zarobljeni u Ukrajini nemački obaveštajci

Četvorica nemačkih oficira iz misije OEBS-a, koji su bili zatočeni u istočnoj Ukrajini, nemački su obaveštajci. Oni su pripadnici vojne sekcije pod direktnom upravom kontraobavještajne službe Bundesvera.

Reč je o Centru za verifikaciju podataka o naoružanju u Gelzenkirhenu, a visoki čin komandanta nemačke četvorke, pukovnika Aksela Šnajdera, ukazuje na važnost zadatka.

Viši čin od pukovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u toj sekciji ima samo komandant sekcije - brigadni general Jirgen Bajer, piše "Politika", pozivajući se na informacije koje je dobila od izvora u parlamentarnom odboru za nadzor rada obaveštajnih i vojnoobaveštajnih službi u Berlinu.

List navodi da je pod pritiskom javnosti nemački ministar odbrane Ursula fon der Lajen najavila istragu o razlozima i detaljima učešća nemačkih vojnih obaveštajaca u misiji OEBS-a u istočnoj Ukrajini.

Tu misiju su uticajni odbornici Bundestaga iz redova vladajućih stranaka i opozicije mahom kvalifikovali kao špijunažu po nalogu NATO-a.

To je prvi rezultat široke javne rasprave u Nemačkoj, koju je u nedjelju podstakao Peter Gauvajler, vicešef Hrišćansko-socijalne unije sestrinske stranke Demohrišćanske unije Angele Merkel.

On je posle puštanja na slobodu sedam posmatrača OEBS-a, koje su proruski demonstranti u Slavjansku držali kao taoce, postavio pitanje o tome "šta su NATO oficiri u civilu tražili u Ukrajini".

Gauvajler je zatražio da odgovorni u nemačkoj Vladi preuzmu odgovornost za učešće nemačkih vojnika u, kako je naveo, sumnjivoj misiji.

Fon der Lajenova, koja je u subotu lično dočekala nemačke oficire i pohvalila ih, dan kasnije je na nemačkoj televiziji indirektno priznala da članovi misije nisu bili posmatrači OEBS-a "u užem smislu".

Nemački mediji saglasni su da predstoji široka rasprava o špijunaži Zapada pod plaštom međunarodne organizacije.

U tom kontekstu u nemačkoj štampi postavljaju se pitanja ko je imenovao četvoricu oficira i ko im je odredio zadatke, kao i zašto su članovi misije na terenu prikrivali da su vojni posmatrači.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.