Posledice Černobilja i dalje prisutne

Izvor: RTS, 03.Apr.2011, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posledice Černobilja i dalje prisutne

Osnovne namirnice u Ukrajini i dalje kontaminirane zbog havarije nuklearke u Černobilju. "Grinpis" oštro kritikuje ukrajinsku vladu, zato što je pre dve godine obustavila redovno praćenje kontaminacije.

Mleko i druge osnovne namirnice još uvek su kontaminirani u delovima Ukrajine radioaktivnim talogom iz Černobilja, 25 godina nakon najveće svetske nuklearne katastrofe, saopštila je Međunarodna organizacija za zaštitu životne sredine "Grinpis".

U okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istraživanja, koje je sprovedeno u tri dela Ukrajine ranije ovog meseca, ispitano je zagađenje hrane cezijumom 137, radioaktivnim izotopom koji se nakon eksplozije 1986. godine, nošen vetrom proširio na region, a radioaktivni talog dospeo je do susedne Belorusije i drugih delova Evrope.

Rezultati su pokazali da su u osnovnim namirnicama, kao što su mleko i mlečni proizvodi, pečurke i korenasto povrće, prisutni različiti stepeni radioaktivnog zagađenja, a u mnogim slučajevima otkriveni su znatno viši nivoi od dozvoljenih.

Cezijum 137 "predstavlja dugoročnu opasnost po zdravlje, naročito za ljude koji svakodnevno koriste ove proizvode", izjavila je naučnica "Grinpisa" Irina Labunska na konferenciji za novinare, javio je Rojters.

U izveštaju ove organizacije, posebno se oštro kritikuje ukrajinska vlada koja je pre dve godine obustavila redovno praćenje kontaminacije hrane radioaktivnim talogom iz Černobilja.

Rezultati istraživanja objavljeni su uoči međunarodne konferencije o Černobilju, koja će se održati u Ukrajini 19. aprila, a koja je sada dodatno dobila na značaju u svetlu nuklearne krize u Japanu.

Ukrajina je zatražila dodatnih 600 miliona evra kako bi se izgradio novi poklopac za havarisani reaktor četiri, koji bi zamenio na brzinu izgrađen betonski poklopac iz 1986. koji je počeo da popušta, navodi britanska agencija.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.