Pošenko žrtvovao vojnike u Debaljcevu zarad političkog opstanka

Izvor: Blic, 02.Mar.2015, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pošenko žrtvovao vojnike u Debaljcevu zarad političkog opstanka

Ukrajinski predsednik Petar Porošenko žrtvovao je živote velikog broja vojnika u Debaljcevu, samo da bi sprečio svoje militantne koalicione partnere da ga optuže za izdaju, navodi agencija Srna, pozivajući se na neimenovane anlitičare.

Porošeno je, navodno, odbijao da prizna da je hiljade ukrajinskih vojnika opkoljeno u Debaljcevu koje su snage Donbasa želele da preuzmu i da sasvim povežu teritorijalno Donjeck i Lugansk.

Pregovori u Minsku trajali su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 16 časova, a većina tog vremena potrošena je u ubeđivanju Porošenka da prizna da su vojnici u bezizlaznom položaju i da se mora naći način za njihovu predaju.

Kako to Porošenko nije učinio, odmah nakon pregovora usledio je završni žestok napad proruskih snaga, koji je doveo do predaje dela vojnika, napuštanja Debaljceva, ali i velikih žrtava i razaranja.

Magazin "Špigl" je pisao da deo odgovornosti snose i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, koji su pokrenuli mirovnu misiju, čiji je jedan od ciljeva, navodno, bio rešavanje situacije u Debaljcevu.

Oni su pokušali da ubede Porošenka u Minsku da popusti i da dogovori povlačenje trupa, ali je on, u strepnji od radikala u Kijevu, to odbio. Porošenko je tako žrtvovao ljude zarad političkog opstanka - navode analitički portali kako prenosi agencija Srna.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.