Poruka Zelenskog Hrvatskoj FOTO

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 12:55

Poruka Zelenskog Hrvatskoj FOTO

Hrvatski Sabor usvojio je rezoluciju kojom je prepoznat genocid ukrajinskog naroda tokom doba SSSR-a.

Ova rezolucija originalno je doneta u Sabor 2008. godine, ali je dugo vremena izbegnuto glasanje. U jeku agresije Rusije na Ukrajinu, poslanici hrvatskog parlamenta su odlučili da je izglasaju.

Povodom ove rezolucije, oglasio se i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je na svom Tviter nalogu napisao:

"Parlament Republike Hrvatske je usvojio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deklaraciju kojom se priznaje Holodomor iz 1932. do 1933. kao genocid nad ukrajinskim narodom. Zahvalan sam Hrvatskoj na ovom istorijskom glasanju. Svet nikada neće pristati na zločine Kremlja - niti u prošlosti, niti u sadašnjosti."

Holodomor, kako je nazvan ovaj period od 1932. do 1933. godine, je u Ukrajini, ali i u drugim zemljama sveta, prepoznat kao genocid Ukrajinaca koji su izvršile vlasti SSSR-a, pod vođstvom Jozefa Staljina.

Radi se o masovnoj gladi koja je vladala prostorom današnje Ukrajine.

Ukupno je život izgubilo 3,5 do pet miliona Ukrajinaca, prema procenama stručnjaka. Iako Holodomor nije formlano proglašen za genocid, tako ga smatraju mnogi pravni eksperti širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zelenski zahvalan Hrvatskoj

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jun.2023

ZAGREB - Hrvatski Sabor usvojio je rezoluciju kojom je prepoznat genocid nad ukrajinskim narodom tokom doba SSSR-a. Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski je pozdravio odluku i naveo da je zahvalan.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.