Poruka Gvozdene brigade Rusima: Bežite

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 11:33

Poruka "Gvozdene brigade" Rusima: Bežite

Tajna ukrajinska tenkovska jedinica, nazvana "Gvozdena brigada" opisala način na koji se bore protiv ruskih snaga.

Pripadnici te jedinice su za Dejli mejl naveli da se na frontu, u ovoj jedinici, vreme ne meri u minutima, već u projektilima.

"Ne mogu vam reći po satu koliko dugo smo se borili protiv Rusa tog dana, ali to je trajalo 80 'gradova', sovjetskih raketa koje koriste obe strane. Težak dan", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kazao je Artem, komandant 3. tenkovske brigade, koji je na frontu od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Njegova jedinica je bila poslata i da pomogne u odbrani Kijeva, a takođe su učestvovali u kontraofanzivi u oblasti Harkova u septembru 2022. godine, kada su ukrajinski tenkovi T-72 probili put kroz ruske odbrambene linije, oslobađajući njihove zemlje i vraćajući neprijatelja nazad preko granice.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao je dostignuća svoje brigade na Dan nezavisnosti svoje zemlje u avgustu, dajući joj ime "Gvozdena brigada".

Artem navodi da dok Ukrajina ide napred, pokušavajući da probije neprijateljske linije, Kijev zna da Rusi pokušavaju da se probiju zauzvrat. "Ovde smo blizu granice", kaže Artem i dodaje: "A to je uvek najveća opasnost. Sa bilo koje tačke duž nje, ti kreteni bi mogli pokrenuti novu ofanzivu. Ako i kada se to dogodi, ja i moji momci ćemo biti u prvoj liniji suočeni s njima. I, verujte mi, spremni smo."

Artem se priseća nedavne bitke, ne navodeči gde se ona dogodila. "Bilo je posebno teško. Nismo mogli da se približimo jer su polja bila puna protivtenkovskih mina i morali smo da gađamo preko osam do devet kilometara sa potpunom preciznošću jer su naši momci bili samo 75 metara od neprijatelja. Znali smo da ćemo ih ubiti ako napravimo bilo kakvu grešku. Bilo je zastrašujuće.", navodi Artem.

Kako dalje navodi, na kraju ih ubijemo, misleći na Ruse. "Sjajno je da ih ubijamo, ali zamisli da ubiješ svije? Kakav bi ti život bio posle", zapitao se on.

Ruska tehnologija, prema njegovim rečima je veoma napredna, i može da locira ukrajinske jediunice na osnovu samo jedne slike drveća u šumi.Kada ga je reporter Dejli mejla upitao zašto ne nose zaštitna odela, Artem se nasmejao, rekavši: "Ako nas nađu ovde imaće projektil za nas, i nikajav zaštitni prsluk ti neće pomoći."

Artem je odbio da komentariše ukrajinsku protivofanzivu, jednostavno rekavši "da joj treba tišina". "Naša misija ovde je vojna tajna i čak ni naši zapovednici ne znaju sada do kraja ceo plan", dodao je on.

Pripadnici te tajne jedinice ističu i da među njima ima onih koji su psihopate i koji vole da ubijaju, kao i etnički čistih Rusa koji to ne žele.

Artemov saborac se takođe ubacio u razgovor i rekao da ima poruku za Ruse: "Ako želite odavde da izađete živ - bežite".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.