Porošenko sprečen; Pokušao da napusti Ukrajinu

Izvor: B92, 01.Dec.2023, 23:13

Porošenko sprečen; Pokušao da napusti Ukrajinu

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko saopštio je da su ga jutros vlasti sprečile da napusti zemlju

On je sprečen, kako je opisao, u politički motivisanom pokušaju da se omete njegovo delovanje.

Porošenko, koji je vodio Ukrajinu od 2014. do 2019. godine, a sada je opozicioni poslanik, objavio je snimak sa graničnog prelaza sa Poljskom, i saopštio da je sprečen da izađe iz zemlje, uprkos >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tome što, kako je naveo, poseduje zvaničnu dozvolu, koju ju je na snimku pokazao, prenosi Rojters.

Zbog ratnog stanja, ukrajinski zvaničnici moraju da imaju posebno odobrenje za putovanje u inostranstvo, navodi britanska agencija.

Zamenik predsednika ukrajinskog parlamenta Oleksandr Kornijenko kasnije je potvrdio da je poništio Porošenkovu dozvolu da napusti zemlju.

Kornijenko je rekao da, iako je poslanicima dozvoljeno da putuju na stranačke političke događaje, on je dobio pismo, o kome nije mogao detaljnije da govori, zbog koga je morao da otkaže dozvolu za Porošenkovo putovanje, navodi Rojters.

Porošenko je saopštio da je planirao da otputuje u Poljsku, kako bi pomogao u pregovorima o okončanju granične blokade kamiondžija, a zatim i u SAD kako bi lobirao za podršku ukrajinskim ratnim naporima.

Uz video snimak napisao je poruku u kojoj optužuje vladu predsednika Volodimira Zelenskog da mu je poništila dozvolu i tvrdi da je reč o političkoj odluci uoči izbora.

"Ovo je antiukrajinska diverzija.To nije samo ometanje diplomatskog rada celog mog tima, već je, nažalost, udar na odbrambene sposobnosti Ukrajine", napisao je Porošenko.

Porošenko, koji vodi opozicionu stranku Evropska solidarnost, istaknuti je kritičar vlade Zelenskog, a njih dvojica vodili su ogorčenu, često duboko ličnu bitku na predsedničkim izborima 2019. kada je Zelenski pobedio.

Zelenski je saopštio prošlog meseca da "nije vreme" za održavanje predsedničkih izbora, koji bi u normalnim okolnostima trebalo da se raspišu za mart 2024. godine, ali je njihovo održavanje zabranjeno u okolnostima ratnog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.