Porošenko potpisao zakon za promenu imena UPC

Izvor: Vesti-online.com, 22.Dec.2018, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko potpisao zakon za promenu imena UPC

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko danas je potpisao zakon koji nalaže da se ime Ukrajinske pravoslavne crkve promeni u naziv koji će odražavati njenu povezanost sa Moskovskom partrijaršijom.

AP podseća da je ukrajinska crkva bila pod patrijarhatom Ruske pravoslavne crkve vekovima, ali da je određeni deo ukrajinskog pravoslavnog sveštenstva uz podršku vlade povukao potez ka stvaranju nezavisne, odvojene >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ukrajinske pravoslavne crkve.

Takođe, navodi se, taj potez je usledio usred sporenja Ukrajine i Rusije nakon što je Rusija 2014. godine pripojila Krim.

Porošenko je danas potpisao zakon koji nalaže Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi da eksplicitno indicira svoju povezanost sa moskovskim patrijarhatom u svom imenu.

On je, kako se navodi, kazao da će time pravoslavnim vernicima biti olakšano da odaberu između nove nezavisne crkve ili, kako je kazao, pravoslavne crkve koja je još uvek povezana sa Moskvom.

Ukrajinska pravoslavna crkva se oštro usprotivila tom zakonu, nazivajući ga neustavnim, navodi AP.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.