Porošenko: Sabor ujedinjenja pravoslavne crkve u Ukrajini mogao će biti održan sredinom decembra

Izvor: Vostok.rs, 01.Dec.2018, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko: Sabor ujedinjenja pravoslavne crkve u Ukrajini mogao će biti održan sredinom decembra

Sabor ujedinjenja pravoslavne crkve u Ukrajini mogao bi da bude održan sredinom decembra ili čak ranije, rekao je predsednik Ukrajine Petro Porošenko. „On će biti održan sredinom decembra, možda i u prvoj polovini decembra“, rekao je Porošenko, te je dodao da će datum ovog sabora objaviti carigradski egzarh.
U oktobru je Carigradska patrijaršija objavila da započinje proces priznavanja autokefalnosti crkve u Ukrajini. Carigrad je ukinuo ukaz iz 1686. godine o prelasku Kijevske mitropolije pod nadležnost Moskovske patrijaršije i skinuo anatemu koju je Ruska pravoslavna crkva uvela protiv ukrajinskih raskolnika — Filareta Denisenka i Makarija Maletiča. Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.