Porošenko: Najgori deo rata u Ukrajini završen

Izvor: BKTV News, 25.Sep.2014, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko: Najgori deo rata u Ukrajini završen

Najgori deo rata sa proruskim separatistima prošao je, izjavio je danas ukrajinski predsednik Petro Porošenko, pet dana posle mirovnog sporazuma potpisanog sa pobunjenicima sa istoka zemlje i Rusijom u Minsku.

„Nemam nikakvu sumnju da je glavni i najopasniji deo rata već završen, zahvaljujući heriozmu (ukrajinskih) vojnika“, rekao je Porošenko u prvom velikom obraćanju novinarima od kako je stupio na funkciju šefa držzave u maju.
Prvi put od početka sukoba >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u aprilu, u poslednja 24 časa nijedna osoba nije poginula na liniji fronta, dodao je on. Porošenko je kazao i da „ne sumnja“ da će njegov mirovni plan „funkcionisati“, uprkos odbijanju pobunjenika da prihvate političke ponude Kijeva.
Parlament u Kijevu je prošle nedelje usvojio inicijativu Porošenka o „posebnom statusu“ za separatističke ukrajinske oblasti kojima im se garantuje veća autonomija, održavanje izbora 7. novembra i uslovna amnestija za one koji su učestvovsali u sukobima. Separatisti su medjutim odbacili tu ponudu, navodeći da će samostalno organizovati izbore i bojkotovati glasanje koje planira Kijev.
Porošenko je rekao i da se nada Rusija neće priznati izbore u proruskim separatističkim oblastima Donjecka i Luganska zakazanim za 2. novembar.
„Ni Ukrajina, ni međunarodna zajednica, a, nadam se, ni Rusija, neće priznati izbore koje nameravaju da održe samoproklamovane terorističke organizacije“, kazao je on.
Porošenko je ranije danas najavio moguće zatvaranje granica sa Rusijom, kao i nameru da Kijev zatraži članstvo u EU 2020. godine.
Izvor: BETA
The post Porošenko: Najgori deo rata u Ukrajini završen appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Porošenko: Okončan najopasniji deo sukoba

Izvor: Mondo, 25.Sep.2014

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izrazio je danas uverenje da je mirovni sporazum sa proruskim snagama znači da je "najopasniji deo petomesečnog oružanog sukoba okončan" ...Foto: AP Photo/Petro Zadorozhnyy..On je naglasio  da su na redu reforme i iskorenjivanje endemske korupcije i birokratije..."Ne...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.