Porošenko: Kraj rata tek kada povratimo Krim i Donbas

Izvor: Vostok.rs, 01.Maj.2015, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko: Kraj rata tek kada povratimo Krim i Donbas

01.05.2015. -

Petro Porošenko izjavio je da će oružani sukobi u Ukrajini biti okončani, tek pošto Krim i Donbas budu ponovo pod kontrolom Kijeva.

„Rat će se završiti kada Ukrajina povrati Donbas i Krim", rekao je Porošenko u intervjuu ukrajinskoj televiziji STB i dodao da će borbene operacije u zoni konflikta trajati onoliko dugo koliko bude potrebno.

Krim se prikljičio Rusiji, nakon referenduma, u martu prošle godine, u kojem se više od 96 odsto stanovništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << poluostrva izjasnilo za ponovno ujedinjenje.

Naйoptimalьnіšiй scenarій dlя Ukraїni - pripiniti vійnu ta povernuti Donbas mirnim šlяhom. #UnitedForUkraine pic.twitter.com/lXSs1BAi7D

— Petro Porošenko (@poroshenko) April 30, 2015

Kijev je, mesec dana kasnije, pokrenuo vojnu operaciju na istoku zemlje protiv pristalica nezavisnosti, koje su odbile da priznaju novu vladu, koja je došla na vlast u februaru, nakon državnog udara.

U vojnoj operaciji koja je pokrenuta, prema podacima Ujedinjenih nacija, poginulo je više od 6.000 ljudi.

Lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke sastali su se u februaru, u Minsku i potpisali sporazumom o prekidu vatre između Kijeva i samoproglašene Donjecke i Luganske republike. Dogovor je takođe predvideo i mere usmerene ka decentralizaciji vlasti u Ukrajini, kao i što veću autonomiju ovih republika.

"The war will be over when Ukraine brings #Donbas back," claims Poroshenko. pic.twitter.com/fD2pbQqwIS

— News of Donbas (@novostidnua_en) April 30, 2015

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Kofi Anan je nedavno, ocenjujući stanje u Ukrajini, rekao da ukoliko se ne bude poštovao Minski sporazum, „situacija u najkraćem roku da može da izmakne kontroli".

Sukob na jugoistoku Ukrajine počeo je sredinom aprila prošle godine kada je Kijev pokrenuo vojnu operaciju protiv pristalica nezavisnosti Donjecke i Luganske narodne republike koji su odbili da priznaju novu vladu.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

sputnik

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.