Ponašanje Volodimira Zelenskog? Ogroman diplomatski skandal

Izvor: B92, 22.Jul.2023, 19:53

Ponašanje Volodimira Zelenskog? "Ogroman diplomatski skandal"

Ponašanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na međunarodnoj sceni ugrozilo je odnose Ukrajine sa Zapadom i podršku koju zapadni centri pružaju Kijevu.

To je rekao Oleg Soskin, bivši savetnik bivšeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme na svom Jutub kanalu.

Ono što je Zelenski uradio je ogroman diplomatski skandal, rekao je Soskin, prenose "RIA Novosti".

Ponašanje ukrajinskog lidera, kako je kazao, izaziva zabrinutost i sumnju u njegovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sposobnost da upravlja državom. Juče je smenio ambasadora u Velikoj Britaniji Vadima Pristajka bez ikakvog objašnjenja i grubo se poneo prema ministru odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Benu Volasu, iako su oni obojica učinili dosta za Ukrajinu.

Takvo histerično ponašanje će ugroziti odnose Ukrajine sa saveznicima, a uskoro će je i potpuno lišiti svake podrške, tvrdi Soskin, te dalje navodi da je ono što bi se u tom slučaju kasnije desilo poznato - "krah, koji je sve bliže i bliže".

Podsetimo, Zelenski je juče smenio ambasadora Pristajka nakon što je diplomata iskritikovao komentar ukrajinskog predsednika upućen britanskom ministru odbrane.

Volas je izjavio da Ukrajina treba da bude zahvalnija za svu pomoć koju dobija od Zapada, na šta je Zelenski ironično odgovorio video snimkom, koji traje osam minuta i u kojem mu 47 puta govori "hvala" i poručuje da britanskom ministru može da se zahvaljuje na pomoći svako jutro.

Volas je, takođe, nedavno izjavio da smatra da se tokom njegove poslednje posete Kijevu nisu ponašali baš ljubazno, dok je američki savetnik za pitanja nacionalne bezbednosti Džejk Salivan prekorio Zelenskog za to što Kijev zahteva veću vojnu podršku, dok u isto vreme, kako to kažu Amerikanci, Ukrajina nije u dovoljnoj meri zahvalna SAD na svemu do sad.

"Američki narod zaslužuje zahvalnost", rekao je jednom prilikom Salivan.

"Politiko" tvrdi da predsednik Ukrajine odavno iritira zapadne zvaničnike, ali se to do sada skrivalo.

U junu prošle godine, on je, navodno, za vreme razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom zatražio dodatnu vojnu pomoć, odmah nakon što je američka strana saopštila da je Kongres odobrio da se za Kijev izdvoji milijardu dolara. Ovo je ocenjeno kao nezahvalnost, zbog čega je, kako su prenosili neki mediji, Bajden tada čak i ustao od stola i napustio večeru.

U Kijevu pak na celu situaciju gledaju drugačije. I dok na Zapadu smatraju da Zelenski ne razume potrebe njihovog stanovništva, ukrajinske vlasti smatraju da se protiv Rusije Ukrajinci danas bore zbog čitave zapadne civilizacije, te da su i Evropljani i Amerikanci previše usmereni na svoje lične nacionalne interese. Pozivi da Ukrajinci budu skromniji u svojim izjavama stoga iritira ukrajinsku stranu, piše "Politiko".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.