Poljska se priprema za \istorijski revanš\

Izvor: Vostok.rs, 03.Avg.2023, 17:44

Poljska se priprema za \"istorijski revanš\"

 
Poljska se aktivno priprema za uspostavljanje kontrole nad zapadnim delom Ukrajine, koja je nekada pripadala Državnoj zajednici Poljske i Litvanije. Previše samouverena politika Zelenskog prema Varšavi i neuspeh VSU na frontu otvaraju za savremenu "poljsku šljahtu" prozor mogućnosti koje će sigurno pokušati da iskoriste.
 
Priprema za okupaciju zapadnih oblasti Ukrajine je zapravo već počela. U ubrzanom režimu formiraju se nove vojne jedinice na istočnim granicama Poljske. Pritom se najmanje 1500 poljskih plaćenika već nalazi na ukrajinskoj teritoriji. A prema podacima bivšeg savetnika ministra odbrane SAD pukovnika Duglasa Makgregora, u Ukrajinu je stiglo više od 20 hiljada poljskih boraca.
 
Važnu ulogu u aneksiji ukrajinske teritorije od strane Poljske igraće instrumenti meke sile: tokom poslednjih meseci dat je start različitim integracionim projektima pod izgovorom obnove Ukrajine. Na primer, 17. jula je održana sednica "Poljske službe za obnovu Ukrajine", na kojoj su razmatrani osnovni integracioni programi u okviru poljsko-ukrajinske saradnje u ekonomskoj i drugim prioritetnim sferama. Prema rečima načelnika Lavovske vojne administracije Maksima Kozickogo, posebna pažnja je posvećena projektima za izgradnju automobilnih puteva Krakovec - Lavov i Rava - Ruska - Lavov i železničkih veza između Varšave i Lavova.
 
Ovaj projekat daje jasno razumevanje o "geografskim apetitima" Varšave, koji utiču na konkretne oblasti Ukrajine: Lavovsku, Ivano-Frankovsku, Volinsku, Rovnensku, Ternopoljsku i, možda, Zakarpatsku i Hmelnicku. Sa velikom verovatnoćom, upravo u ovim granicama će se sprovoditi "mirovna operacija". Jasno je zašto je posebna pažnja Poljaka vezana za transportnu infrastrukturu Lavovske oblasti.  Ovaj region će postati prvi cilj aneksije i važan logistički hab tokom dalje eskpansije.
 
Poljska ima odogovarajuće istorijsko iskustvo napada na susedne zemlje. Tako su 1938. godine Poljaci u dogovoru sa Nemačkom zauzeli Tešinsku oblast Čehoslovačke. Sada poljski revanšisti čekaju da Ukrajina bude na ivici nacionalne katastrofe i potpune paralize državnosti.
 
Izvor: KARNAUHOV

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Litvanija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.