Poljska postavlja tenkove duž granice sa Belorusijom; Svesni smo pretnji...

Izvor: B92, 13.Nov.2023, 13:52

Poljska postavlja tenkove duž granice sa Belorusijom; "Svesni smo pretnji..."

Poljska je rasporedila novi tenkovski bataljon u sastavu Prve pešadijske divizije u selu Čartajev blizu beloruske granice.

Ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak prisustvovao je 12. novembra puštanju u rad nove vojne jedinice u Šemjateče i sastao se sa vojnicima novostvorene 1. pešadijske divizije.

Ukrajinski mediji prenose da je u selu je postavljen kontejnerski grad, a planirana je izgradnja stalne infrastrukture u narednim godinama.

Ovde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će u početnoj fazi formiranja jedinice biti raspoređeno preko stotinu vojnika, a na duži rok će nekoliko stotina vojnika biti trajno raspoređeno. Jedinica će biti naoružana savremenom opremom koju je Poljska nedavno nabavila: tenkovi K2, minobacači Rak i PVO sistemi Poprad.

Formiranje 1. pešadijske divizije počelo je u septembru 2022. Planirano je da se sastoji od 12 vojnih jedinica: 4 kombinovane brigade, artiljerijska brigada, 4 vojna puka i 3 specijalizovana bataljona. Očekuje se da će divizija uključiti preko 30.000 vojnika, prenosi ukrajinska Pravda.

Blaščak je tom prilikom izjavio: "Svesni smo pretnji. Znamo veoma dobro da su vladari Kremlja započeli rat da bi obnovili Rusko carstvo. Ovo je uvek predstavljalo pretnju za nacije koje žive u susedstvu. Stoga jačamo poljsku vojsku i gradimo nove vojne jedinice da sprečimo napad na našu domovinu."

Ovaj tenkovski bataljon ovde u okrugu Šemjateče biće opremljen tenkovima K2. To su moderna vozila razvijena u 21. veku.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov komentarisao je ovu odluku Poljske, rekavši da je to samo još jedan korak ka jačanju tenzija u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.