Poljska počinje da izručuje Ukrajini muškarce koji su je napustili posle 24. februara 2022.

Izvor: Vostok.rs, 04.Sep.2023, 14:10

Poljska počinje da izručuje Ukrajini muškarce koji su je napustili posle 24. februara 2022.

 
Poljske vlasti počele su da izručuju ukrajinskim vlastima muškarce starosne dobi za regrutaciju koji su ilegalno napustili Ukrajinu nakon 24. februara 2022. godine, piše dnevnik „Žečpospolita“.
Prema pisanju lista, na osnovu sporazuma sa Ukrajinom, Poljska je već izručila državljane te zemlje koji su umešani u krijumčarenje ilegalnih migranata u Evropu. Prema podacima Poljske granične straže, posle 24. februara 2022. godine u Poljsku je ušlo oko 2,87 miliona Ukrajinaca starosti od 18 do 60 godina. Oko 2,8 miliona vratilo se u proteklih 18 meseci. „Žečpospolita“ piše da nakon prelaska poljsko-ukrajinske granice oko 80 hiljada Ukrajinaca možda nije evidentirano. „Ovo je veliki broj za Ukrajinu, jer svi ovi ljudi mogu da se mobilišu da ojačaju redove oružanih snaga, jačajući tako našu odbranu i bezbednost“, izjavio je Fjodor Venislavski, predstavnik ukrajinskog predsednika u Vrhovnoj radi i član parlamentarnog odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne službe. Ukrajinsko tužilaštvo može međunarodnim nalozima za hapšenje da počne procesuiranje ukrajinskih državljana u inostranstvu, pošto su mnogi napustili zemlju ili uz pomoć mita graničarima ili preko takozvane zelene granice, koristeći usluge posrednika. „Ako takvog stranca zaustavimo, na primer, prilikom jednostavne provere na putu, naš informacioni sistem Nacionalne policije će pokazati da ga traži ukrajinsko tužilaštvo, jer se tamo nalaze podaci Interpola. Takvu osobu zadržavamo, obavestićemo tužilaštvo, a o ekstradiciji odlučuje sud“, objasnio je portparol poljske policije Mariuš Čarka.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.