Poljska istražuje uvoz žitarica sa lažnim deklaracijama

Izvor: B92, 16.Apr.2023, 12:25

Poljska istražuje uvoz žitarica sa lažnim deklaracijama

Poljska će osnovati komisiju za istragu navoda o uvozu žitarica sa lažnim deklaracijama, rekao je ministar pravde Zbignjev Ziobro.

Ministar je ovo saopštio nakon što su farmeri protestovali protiv jeftinog uvoza iz Ukrajine.

Poljska je prošle nedelje privremeno obustavila uvoz ukrajinskog žita kako bi ublažila njen uticaj na cene koje su izazvale nezadovoljstvo među poljoprivrednicima.

Tranzit će biti dozvoljen, uz strogi nadzor u obe zemlje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako ukrajinsko žito ne bi ostalo u Poljskoj, rekao je prošlog petka poljski ministar Robert Telus posle sastanka sa ukrajinskim kolegom Mikolom Solskim.

Telus je preuzeo vlast prošle nedelje, nakon ostavke Henrika Kovalčika zbog produženja bescarinskog uvoza ukrajinskog žita u EU do juna sledeće godine.

Premijeri su poslali pismo Ursuli fon der Lajen

Poljski ministar pravde rekao je u četvrtak da navodni slučajevi prevare ugrožavaju suverenitet Poljske i sigurno snabdevanje hranom.

Ministar Ziobro je okrivio Evropsku uniju za prekomernu ponudu žitarica na poljskom tržištu.

"Ukidanjem carina EU je sebično otvorila granicu, iako je bila svesna posledica (tog poteza) u pograničnim zemljama, posebno u Poljskoj", rekao je Ziobro.

Predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen su pre dve nedelje pisali premijeri Slovačke, Rumunije, Mađarske, Bugarske i Poljske, tražeći konkretne mere u slučaju uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Oni su rekli da će možda biti neophodno ponovo uvesti carine ako se uvoz žitarica i drugih proizvoda iz Ukrajine ne može zaustaviti drugim sredstvima.

Sukob Rusije i Ukrajine remeti ukrajinski izvoz žitarica

Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika žitarica u svetu, ali sukob Rusije i Ukrajine je omeo njen izvoz preko crnomorskih luka.

Prošle godine je postignut dogovor o koridoru, uz posredovanje UN i Turske, da se obezbedi snabdevanje zemalja Bliskog istoka i Afrike, glavnih kupaca.

Deo ukrajinskih pošiljki je u međuvremenu preusmeren preko Poljske i Rumunije, a neke su tu završile svoj put.

Pošto su jeftiniji od useva ovdašnjih farmera, vrše pritisak na cene i njihovu prodaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.