Poljska da osudi UKR, ne samo RUS

Izvor: B92, 23.Mar.2015, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Poljska da osudi UKR, ne samo RUS"

Poljski opozicioni Savez demokratske levice zatražio je da se Sejm poljskog parlamenta oglasi i osudi jačanje nacionalističkih raspoloženja u Ukrajini.

"Svedoci smo velikog rasta nacionalističkih tendencija u Rusiji i Ukrajini. Kada je reč o Rusiji te tendencije su meta kritike ne samo javnosti već i poljskih zvaničnika. O Ukrajini se o tome ćuti", objasnio je lider SLD-a, bivši poljski premijer Lešek Miler, zašto je njegova stranka zatražila od Sejma da u posebnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deklaraciji osudi nacionalizam u Ukrajini.

Miler je objasnio da poljska levica ne zahteva osudu različitih nacionalističkih strujanja u ukrajinskom građanskom društvu, već osudu poteza ukrajinskih vlasti koje zvanično odaju poštu raznim vođama Ukrajinske ustaničke armije iz Drugog svetskog rata koji su učestvovali u masakru ukrajinskih Poljaka u Volinju i Galiciji ili sarađivali s Hitlerovim nacistima.

"Predsednik Ukrajine Petro Porošenko odobrio je državno obeležavanje godišnjice rođenja Petra Đačenka, komandanta ukrajinske jedinice koja je učestvovala u gušenju Varšavskog ustanka. Pukovnik Đačenko borio se na strani Hitlera i odlikovan je nemačkim Gvozdenim krstom", podsetio je Miler na neke od kontroverznih odluka ukrajinskih vlasti.

Poljska levica predala je ove sedmice predsedniku Sejma Radoslavu Šikorskom predlog deklaracije u kojoj bi donji dom poljskog parlamenta izrazio duboko uznemirenje zbog toga što ukrajinske vlasti neguju nacionalističke tenden- cije i oživljavaju nacionalističke ideje ratnih lidera kao što je bio, recimo, Stepan Bandera i slave kao heroje Ukrajince odgovorne za etnička čišhcenja Poljaka u Ukrajini i zločine nad njima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.