Poljska: Stigla prva pošiljka HIMARS-a iz SAD za jačanje poljske odbrane

Izvor: B92, 15.Maj.2023, 15:26

Poljska: Stigla prva pošiljka HIMARS-a iz SAD za jačanje poljske odbrane

Poljska je danas dobila prvu pošiljku raketnih bacača HIMARS, proizvedenih u SAD.

Ta pošiljka je deo nadogradnje poljske odbrane usred bezbednosnih zabrinutosti zbog rata u susednoj Ukrajini.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak i drugi vojni zvaničnici prisustvovali su ceremoniji preuzimanja raketnih bacača u vazdušnoj bazi u Varšavi.

Blaščak je naglasio da su lanseri HIMARS dokazani u borbama u Ukrajini i da Poljska pokušava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da nabavi dodatne raketne bacače da bi dostigla njihov ukupan broj od oko 500 komada, preneo je AP.

Prema ugovoru iz 2019. godine, Poljska troši oko 414 miliona dolara (380 miliona evra) za kupovinu 18 naprednih borbenih HIMARS lansera i dva HIMARS lansera za obuku, sa municijom i pratećom opremom.

Poljska kupuje oružje u vrednosti od milijardu dolara, uglavnom od SAD i Južne Koreje, da bi modernizovala svoje oružane snage.

Deo opreme će zameniti naoružanje koje je Poljska isporučila Ukrajini.

M142 HIMARS je višecevni raketni bacač sa dometom do oko 300 kilometara razvijen krajem 1990-ih za oružane snage SAD, podseća američka agencija.

Poljska je dobila prošle godine izvestan broj američkih raketnih sistema "patriot", a ove godine se očekuje isporuka još jedne baterije.

Iz SAD su stigle u Poljsku i prve isporuke tenkova "abrams", kao i isporuke tenkova i haubica iz Južne Koreje.

Poljska takođe kupuje američke borbene avione F-35 i južnokorejske FA-50.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.