Poljaci i Ukrajinci tvrde: Vagneri obučavaju beloruske vojnike VIDEO

Izvor: B92, 16.Jul.2023, 08:54

Poljaci i Ukrajinci tvrde: Vagneri obučavaju beloruske vojnike VIDEO

Borci iz grupe Vagner stigli su u Belorusiju iz Rusije, saopštili su ukrajinski i poljski zvaničnici.

Vagner se nalazi u Belorusiji, rekao je portparol ukrajinske granične službe Andrij Demčenko.

On je dodao da je u Belorusiji primećeno kretanje odvojenih grupa iz Rusije. Neki od Vagnerovih boraca su u Belorusiji najmanje od utorka, rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su Rojtersu dva izvora bliska borcima.

Ministarstvo odbrane Belorusije objavilo je snimak na kojem se vidi kako Vagnerovi borci obučavaju beloruske vojnike na vojnom poligonu u blizini grada Osipoviči.

Vagnerov prelazak u Belorusiju bio je deo sporazuma koji je okončao pokušaj pobune grupe u junu nakon što je preuzeo kontrolu nad ruskim vojnim štabom, marširao na Moskvu i pretio da će Rusiju uvući u građanski rat, rekao je predsednik Vladimir Putin.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin nije viđen u javnosti otkako je kasno 24. juna napustio grad Rostov na Donu na jugu Rusije. Zamenik ministra koordinatora specijalnih službi Poljske Stanislav Zarin rekao je da i Varšava ima potvrdu o prisustvu Vagnerovih boraca u Belorusiji.

Trenutno ih može biti nekoliko stotina, navela je Zarin na Tviteru. Poljska je ranije u julu saopštila da jača svoju granicu sa Belorusijom kako bi odgovorila na sve potencijalne pretnje.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.