Politiko: Nakon pada Avdijevke, Zapad mora da spreči kolaps Ukrajine

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 00:27

Politiko: Nakon pada Avdijevke, Zapad mora da spreči kolaps Ukrajine

Trenutno je glavni zadatak SAD i njihovih saveznika u podršci Ukrajini da spreče kolaps Oružanih snaga Ukrajine (VSU).

Ovo piše američko izdanje Politiko, pozivajući se na neke kongresmene i zvaničnike.

"Sada je plan, kako je osam američkih poslanika i pet stranih zvaničnika to iznelo ili se žalilo u intervjuima, jednostavno da se spreči kolaps ukrajinske vojske, navodi Politiko.

Prema rečima autora izdanja, mnogi zapadni zvaničnici i zakonodavci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su se trudili da se ne dotiču teme moguće pobede Ukrajine i njenog tajminga. Kako navodi izdanje, o planovima za sprečavanje kolapsa Oružanih snaga Ukrajine, kao o glavnim, razgovaralo se na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Politiko podseća da se situacija u Ukrajini komplikuje zbog problema sa dodelom američke pomoći, za šta se Bajden zalaže. Međutim, kako piše izdanje, američke vlasti nemaju drugog načina nego da traže od Kongresa da odobri novu pomoć Ukrajini, rekla je potpredsednica SAD Kamala Haris govoreći na konferenciji u Minhenu. Ona je napomenula da Vašington nema plan B u vezi sa daljom podrškom Kijevu.

Vredi napomenuti da ukrajinska vojska teškom mukom pokušava da zadrži svoje položaje u različitim pravcima, a nedavno je izgubila Avdejevku. Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je prelazak AKHZ pod kontrolu ruske vojske. Ovo je najveće utvrđeno područje koje je ukrajinska vojska stvarala na ovom pravcu više od devet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.