Politika u službi ekonomije

Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2010, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika u službi ekonomije

29.10.2010. -

Rusko-ukrajinski odnosi nalaze se u stadijumu aktivnog razvoja. To je postalo očigledno posle posete ruskog premijera Vladimira Putina Kijevu. Potpisano je odmah nekoliko sporazuma o saradnji. Strane nameravaju narednih godina zajedno da razvijaju avionsku industriju, energetiku i zajedničkim naporima da modnerizuju čitav kompleks trgovinsko-ekonomskih veza Rusije i Ukrajine.

Zemlje će prema potpisanim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dokumentima sarađivati u pomorskom i avijacionom spasavanju u Crnom i Azovskom moru, razvijaće međuregionalno i pogranično parnterstvo, graditi avione i brodove. Ujedinjena aviokorporacija Rusije i Ukrajinsko državno preduzeće Antonov sklopili su dogovor o otvaranju mešovitog preduzeća. A ukrajinska vlada i grupa kompanija TNK-BP potpisali su memorandum o istraživanju i ekspluataciji gasa u Donjeckom regionu. Osim toga, ruska kompanija TVEL i ukrajinski koncern Nuklearno gorivo potpisali su sporazum o saradnji u organizaciji proizvodnje goriva za reaktore u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič na sastanku sa Vladimirom Putinom, još pre početka zasedanja međuvladinog komiteta za pitanja ekonomske saradnje istakao je bitne pomake u pripremi strateškog dogovora o saradnji dve zemlje do 2020. godine. On može biti dorađen i potpisan uskoro. Ruski premijer sa svoje strane podvukao je da normalizacija ukrajinsko-ruskih političkih odnosa pozitivno utiče na ekonomsku saradnju. Dovoljno je reći da je ove godine robna razmena između država skočila skoro za 80%. Iz Kijeva specijalno za Glas Rusije izveštava naš dopisnik Vladimir Sineljnikov.

Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem sat kasnije nego što je predviđao program posete. Uvodna reč Viktora Janukoviča i Vladimira Putina bila je vrlo kratka. I predsednik Ukrajine, i ruski premijer manje od minute poklonili su određivanju glavnih tema aktualnih pregovora. Predsednik Janukovič smatra glavnim pravcem razvoja saradnje Rusije i Ukrajine ekonomiju. Vladimir Putin je bio isto toliko lakoničan, on je istakao uspehe razvoja trgovine dve zemlje. Rast robne razmene između Rusije i Ukrajine predsednik vlade smatra ličnom zaslugom predsednika Janukoviča.

O gasnoj problematici posle pregovora Vladimira Putina i ukrajinskog premijera Nikolaja Azarova nije bilo komentara. Ipak strane su postigle sporazum o tranzitu nafte preko teritorije Ukrajine. Dokument je bio parafiran i uskoro će stupiti na snagu. On će delovati u narednih pet godina i osiguraće garantovani tranzit ruske nafte.

Trenutno strane se dogovaraju o partnrstvu u sistemu Glonas, izgradnji mosta preko Kerčenskog moreuza. U stadijumu razrade nalazi se projekat organizacije mešovitog preduzeća između ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftogasa. Ako takav dogovor bude potpisan, mešovito preduzeće može da postane jedan od ključnih elemenata bilateralne ekonomske saradnje, od koje će imati koristi ne samo korporacije i obe države, već i evropski potrošači. Jer očigledno je da će pojava nove integrisane strukture smanjiti rizik verovatnih prekida u isporukama plavog goriva u Evropu.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.