„Političke igre“ Zapada koče pomoć Ukrajini – Zelenski

Izvor: Vostok.rs, 03.Mar.2024, 16:08

„Političke igre“ Zapada koče pomoć Ukrajini – Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kritikovao je zapadne pristalice svoje zemlje zbog kašnjenja u dodeli sredstava za pomoć Kijevu u ratnim naporima.
Predlog zakona o vojnoj pomoći SAD od 60 milijardi dolara, deo šireg paketa nacionalne bezbednosti, zaustavljen je u Kongresu početkom februara zbog prigovora republikanaca, koji su zahtevali da pomoć Kijevu bude uparena sa reformama američke imigracione politike. Paket još uvek nije usvojen nakon što su se poslanici ponovo sastali nakon dvonedeljne pauze ranije ove nedelje. Kijev je sve glasniji u traženju pomoći od svojih zapadnih pristalica zbog velike nestašice municije i oružja na linijama fronta. U izjavi na svom zvaničnom Telegram kanalu u subotu, Zelenski je izjavio da Ukrajina „nije tražila ništa više od neophodnog za zaštitu života“. „Kada su životi izgubljeni, a partneri jednostavno igraju unutrašnje političke igre ili sporove koji ograničavaju našu odbranu, nemoguće je razumeti. To je neprihvatljivo. I biće nemoguće zaboraviti – svet će to pamtiti“, upozorio je on, dodajući da „svet ima dovoljno odbrambenih raketnih sistema“ koje treba podeliti, a odlaganje isporuke oružja i drugih potrepština Ukrajini dovodi do gubitka života. Izjava Zelenskog usledila je nakon prijavljenog napada dronom u primorskom gradu Odesi. Ukrajinski mediji su tvrdili da je dron udario u stambenu zgradu, uništivši 18 stanova i ubivši najmanje deset civila. Kijev je za napad okrivio Moskvu. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da su dronovi korišćeni za gađanje vojnih ciljeva u više oblasti. Moskva je izjavila da ne cilja na civilnu infrastrukturu. Dok je američki Kongres bio na pauzi, ruske snage su oslobodile strateški važan grad Avdejevku – nekadašnje uporište ukrajinske vojske koje se nalazi odmah severno od grada Donjecka, zajedno sa još nekoliko obližnjih sela – i od tada su nastavile da napreduju ka zapadu. Tokom iznenadne posete trupama krajem februara, Zelenski je izjavio da ruske snage „iskorišćavaju“ kašnjenja zapadne pomoći Ukrajini i naveo ozbiljne nedostatke artiljerije, protivvazdušne odbrane i oružja dugog dometa. U svom poslednjem apelu za pomoć tokom nedavnog sastanka sa liderom većine u senatu SAD Čakom Šumerom i drugim demokratama, Zelenski je upozorio da će Kijev „sigurno izgubiti rat“ bez daljeg finansiranja iz Vašingtona. Moskva je kritikovala Zapad zbog pružanja vojne pomoći Kijevu, upozoravajući da će samo produžiti sukob bez odvraćanja Rusije od svojih vojnih ciljeva. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.