Pogledajte: Disko penzioneri okupirali stanicu metroa u Ukrajini

Izvor: Blic, 04.Mar.2013, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte: Disko penzioneri okupirali stanicu metroa u Ukrajini

Svake subote u centru Kijeva, u podzemnoj železnici kod Pozorišne stanice, okupljaju se penzioneri da bi videli stare prijatelje i malo zaplesali. Vlasti su im dozvolile da koriste javni prolaz jer ne mogu da priušte salu

Na prvi pogled, ove fotografije mogu da deluju kao bilo koja sala za ples, a onda primetite kako su mnogi plesači umotani zbog hladnoće.

Ova podzemna okupljanja zabeležio je fotoreporter Rojtersa Gleb Garanič koji kaže da se prvi put susreo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa podzemnim diskom pre 20 godina, ali tada nije obraćao pažnju na to. Sada se vratio da fotoaparatom ispriča njihovu priču, a jedan par mu je zapao za oko.

U ogledalu: Nikolaj i Natalija se spremaju za izlazak u disko-metro

Nikolaj Milevski (75) i Natalija Stoljarčuk (58) upoznali su se na ovim okupljanjima i već četiri godine žive zajedno. U podzemnom disku nastalo je još dvadesetak parova. Uprkos svojim godinama, oboje i dalje rade, pošto im je zajednički prihod od penzija oko 380 evra.

"Jasno je i zašto idu na ova okupljanja. To je najpristupačniji način da provedu slobodno vreme i druže se sa ljudima", napisao je Garanič na svom blogu.

Glavni problem starijih u Ukrajini je što imaju osećaj da nisu potrebni ni državi, ni ljudima iz svoje okoline

Ovo je generacija koja je odrastala u SSSR-u. Mnogi ne mogu da se prilagode drugačijem životnom stilu i pomire sa novouspostavljenim vredostima i realnošću.

"Oni ne razumeju komunikaciju preko društvenih mreža, ali se sećaju proslava iz detinjstva i mladosti sa stolovima punim hrane i pića i igrankama do zore"

Ova okupljanja ih vraćaju u mladost i srećnija vremena, makar u mislima i makar na nekoliko sati.

"Ali neki se bukvalno transformišu dok plešu. Odjednom vam deluju mlađe, uspravljeno, sa sjajem u očima"

"Za mnoge su ova okupljanja retka prilika da popričaju sa nekim živim i pobegnu od samoće", piše Garanič.

VIDEO > Kijevski penzioneri uživaju u podzemnom disku:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pogledajte: Disko penzioneri okupirali stanicu metroa u Ukrajini

Izvor: medio.rs, 04.Mar.2013

Svake subote u centru Kijeva, u podzemnoj železnici kod Pozorišne stanice, okupljaju se penzioneri da bi videli stare prijatelje i malo zaplesali.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.