Podzemlje Ukrajine skriva veliku tajnu: Neće ih uništiti

Izvor: B92, 16.Avg.2023, 17:59

Podzemlje Ukrajine skriva veliku tajnu: Neće ih uništiti

Zapadni trgovci trpaju zalihe gasa u ukrajinska podzemna skladišta računajući da će ove zime zaraditi na jeftino kupljenom "letnjem" gasu.

Šefovi kompanija poput Trafigura Grupe, Vitola i Gunvor Grupe očekuju dodatnu zaradu od više stotina miliona dolara ako kupe sada jeftino, a prodaju skuplje kasnije, kada zima ponovno stigne u Evropu. Ukrajinske vlasti spremno su im na raspolaganje stavila skladišta koja zjape prazna nakon što su zavrnuti ventili na ruskim gasovodima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Među interesentima za dodatnu zaradu su i naftni giganti poput Šela i švajcarskog Axpo, piše Vol strit žurnal.

Računica je da bi ekstra profiti mogli biti ogromni s obzirom na to da je cena gasa koji je stigao iz svih krajeva sveta oborena za više od 80 posto od prošle godine. Naravno, prođe li sve po planu. Rizik koji na sebe preuzimaju energetski igrači ne odnosi se na opasnost da bi u borbama granate mogle pasti na skladišta. Naime, ona su kilometar i po pod zemljom i većinom daleko od fronta. Međutim, problemi bi mogli nastati pogode li projektili gasovode ili kompresorske stanice čime bi gas zapeo u Ukrajini.

Pretnja je i da vlada kaže: "Moramo zapleniti gas", pogorša li se ukrajinska energetska situacija.

Trgovci su, pokazuje se, voljni da rizikuju. Protok gasa prema ukrajinskim "kavernama" uzima maha poslednjih nedelja, a zalihe stižu iz celog sveta: u obliku LNG gasa iz SAD-a i Nigerije, drugi iz gasnih polja u Norveškoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nešto stiže i iz Rusije.

Dopremanje gasa se ubrzalo nakon što su evropski trgovci i čelnici ukrajinskih energetskih kompanija održali niz sastanaka u Beču.

Količine koje teku u skladišta niže su nego pre rata, piše WSJ, zbog poteškoća s kojima su se trgovci susreli osiguravajući gorivo u ratnoj zoni ili prilikom uveravanja banaka da daju zajam. Evropska unija do sada nije uspela u pokušaju stvaranja programa davanja garancije s državnom potporom. Ukrajinski zvaničnici kažu da bi strani trgovci mogli da uskladište 3,5 milijardi kubnih metara do zime, od raspoloživih 10 milijardi.

Evropa je ranjiva, piše WSJ, jer je zavisnost od ruskog Gasproma zamenila oslanjanjem na tržište tečnog prirodnog gasa. To potvrđuje činjenica da su cene gasa dvaput skočile ovog meseca samo zbog pretnje štrajkom u gasnim postrojenjima u Australiji.

Skladištenje goriva u Ukrajini je varijacija klasične trgovine. Takva igra postala je poznata na Vol stritu nakon što je američka multinacionalna kompanija Salomon Brothers zaradila bogatstvo skladištenjem sirove nafte na tankerima uoči Prvog zalivskog rata ranih 1990-ih. Međutim, to je zahtevan logistički poduhvat, a u ovom slučaju podrazumeva i sklonost riziku.

Logika je jednostavna: zalihe gasa u EU-u toliko su velike da trgovci trenutno mogu jeftino kupovati gorivo i prodavati po višim cenama unapred na tržištu, za isporuku ove zime ili kasnije.

Nedavno su mogli da zarade više od 10 evra po megavat-satu, rekao je za WSJ Marko Salfrank, vođa trgovine u Akspu. I to nakon uračunavanja naknada za skladištenje i tranzita, kao i kamatnih stopa i kreditnih troškova.

Na 3,5 milijardi kubnih metara, to čini više od 340 miliona evra, ili 370 miliona dolara, potencijalne dobiti. Stvarna brojka će se razlikovati. Neki trgovci već se bave prodajom za sledeće leto umesto za zimu, ili ne prodaju unapred, kladeći se na rast cena.

Sve pomenute kompanije uglavnom su imale opsežne poslove u Ukrajini i pre rata. Šel je potpisao ugovor o istraživanju gasa iz škriljevca 2013. godine.

Kompanija Vitol sa sedištem u Londonu, najveći svetski nezavisni trgovac naftom, sklopila je ugovor o razvoju naftnih i gasnih polja u Ukrajini 2012., dok je švajcarski trgovac Trafigura imao kancelariju u Kijevu. Dvojica trgovaca — žestoki konkurenti — traže nove načine zarade nakon što su poslednjih godina zaradili milijarde dolara od preokreta uzrokovanog ratom i pandemijom, podseća WSJ, prenosi Jutarnji list.

Ukrtransgaz, operater skladišta, sredio je i osigurao podzemna skladišta u Ukrajini. Proverio je unutrašnju i spoljašnju bezbednost, naručio osiguranje spoljnih prostora i snabdeo se rezervnim delovima u iščekivanju klijenata. To je potvrdio Roman Maliutin, vršitelj dužnosti glavnog direktora. Kompanija garantuje trgovcima pristup gorivu čak i ako je mesto u koje su ga prvobitno ubrizgali oštećeno.

"Verovatnost da će sva naša podzemna skladišta biti odsečena iz proizvodnje, da će biti uništena, vrlo je mala", rekao je Maliutin.

A što je više gasa u ispražnjenim gasnim skladištima, to je veći pritisak, što olakšava povlačenje goriva za slanje natrag u Evropu ili korišćenje u Ukrajini ove zime. Ukrtransgaz, podružnica Naftogaza, takođe dobija preko potreban novac od naknada za skladištenje, iako ih je jako spustio kako bi podstakao priliv energenata. Ukrajina takođe oslobađa gas od carine na tri godine.

Dotok gasa iz Poljske, Mađarske, Slovačke i Moldavije označava preokret istorijske uloge Ukrajine kao prometnice za ruski gas u Evropu, piše WSJ. Kaverne su nasleđe tog trgovačkog puta. Gasprom ih je napravio kako bi povećao izvoz u Evropu zimi, dopuštajući gradovima u istočnoj Ukrajini da koriste novopristiglo rusko gorivo iz magistralnih cevovoda u najhladnijim mesecima u godini.

"Trgovci dolaze u Ukrajinu bez dodatnih osiguranja, noseći ovaj rizik kao komercijalni rizik, što je odličan signal", rekao je Oleksij Černišov, izvršni direktor Naftogaza, koji je državna firma. Dodao je da Kijev neće razmatrati konfiskaciju goriva.

Kaverne su, naglasio je, "trenutno najsigurnije mesto u Ukrajini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.