Počuča se nagodio: Uslovna za ratovanje u Donbasu

Izvor: B92, 20.Apr.2016, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počuča se nagodio: Uslovna za ratovanje u Donbasu

Beograd -- Učesnik rata u Ukrajini Radomir Počuča nagodio se sa Višim tužilaštvom u Beogradu i za delovanje u oružanim sukobima dobio je uslovnu zatvorsku kaznu.

Taj sporazum treba da potvrdi sud.

Počuča je novinarima ispred Palate pravde rekao da je sporazumno priznao krivicu za kaznu od godinu i po dana zatvora, uslovno na četiri godine, što je Tanjugu potvrdila portparol tužilaštva Tatajana Sekulić.

Međutim, sporazum između tužilaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i okrivljenog treba da potvrdi sud, a u ovom slučaju presuda nije još doneta, rekla je Tanjugu portparol Višeg suda Tanja Koljenšić.

Dopune Krivičnog zakonika koje su usvojene 2014. godine, predviđaju kaznu od šest meseci do 10 godina za one koji ucestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama i organizuju i vrbuju gradane Srbije da to čine.

Suđenje Počuči u Višem sudu u Beogradu, zbog optužbi da je pretnjama koje je uputio preko Fejsbuka ugrozio sigurnost "Žena u crnom", biće nastavljeno 19. maja.

Počuča se prvi put pojavio pred sudom nakon povratka iz Ukrajine, gde se borio kao dobrovoljac na strani proruskih trupa.

On se pred sudom pojavio sam, ali pred sudiju želi samo u prisustvu svog advokata. Pretres je odložen a Počuča tvrdi da nikom nije pretio već da je ironično komentarisao.

"U suštini zloupotreba statusa na ličnom profilu, koje je rečeno u ironiji, melanholičnoj ironiji, zato što imamo zamenu vrednosti koje su nekad bile. umesto da sam sistem štiti uspomenu na svoje borce dozvoljava da ih nevladine irganizacije koje su na platnom spisku evroatlantskih struktura i onih koji nam nikad u istoriji nisu želeli dobro, dozvoljavaju da pljuju po časnom imenu naših boraca", rekao je Počuča.

Počuči, koji je ranije radio i kao novinar i voditelj TV Pink, sudi se za krivično delo ugrožavanje sigurnosti, jer je preko svog Fejsbuk profila 25. marta pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da "ne troše pesnice između sebe", već da se udruže i da pretuku "Žene u crnom" koje su na Trgu republike u Beogradu obeležile 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Ubrzo nakon toga ostao je bez posla u policiji.

"Mi smatramo da je ovo jedan od načina na koji se ne samo podstiče i podržsava nasilja koje se vrši nad branoiteljkama ljudskih prava nego time pokazuje i jednu neodgovornost države Srbije za buduća krivična dela koj ase vrše prema onima koje se zalažu za mir, nenasilje, ljudska prava i demokratiju", navodi Staša Zajović iz "Žena u crnom".

Postupak protiv Počuče vodi Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal, jer je izvršeno preko Interneta putem društvene mreže.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NAGODIO SE Počuča: Možda sistem misli da me kažnjava, meni je to u suštini priznanje

Izvor: Blic, 20.Apr.2016

Bivši portparol Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije Radomir Počuča izjavio je danas da se nagodio sa Višim javnim tužilaštvom zbog njegovog učešća u sukobu u Ukrajini na kaznu od godinu i po dana zatvora, uslovno na četiri godine..."To je već rešeno. Postignut je sporazum sa javnim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.