Počinju razgovori, sve je najavljeno: Od sledeće nedelje...

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 08:34

Počinju razgovori, sve je najavljeno: Od sledeće nedelje...

Kijev će sledeće nedelje početi razgovore sa Vašingtonom o bilateralnim bezbednosnim garancijama, rekao je Andrij Jermak, šef kancelarije predsednika Ukrajine.

"Ove garancije će važiti sve dok Ukrajina ne dobije članstvo u NATO-u, što je najpouzdanija garancija bezbednosti", napisao je on na svom Telegram kanalu, prenose " RIA Novosti".

Prema rečima Jermaka, reč je o odbrani i finansijskoj podršci, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i o sankcijama Rusiji. Poslednjeg dana samita NATO-a u Vilnjusu, zemlje G7 objavile su deklaraciju podrške Ukrajini, koja predviđa zaključivanje bilateralnih sporazuma o vojnoj podršci zemlji, kao i planove u slučaju novog sukoba sa Rusijom.

Bezbednosne obaveze navedene u njemu ne predviđaju konkretne vremenske okvire za implementaciju. Dokument takođe ne sadrži nikakav vremenski okvir u vezi sa prijemom Ukrajine u Alijansu. Kijev je izrazio nadu da će "bezbednosne garancije" biti u funkciji pre samita NATO-a u Vašingtonu 2024. godine.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov napomenuo je da bi ova odluka mogla biti bremenita "srednjoročno, dugoročno, pa čak i kratkoročno sa veoma, veoma negativnim posledicama".

Rusija je prošlog proleća poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke vojne pomoći Ukrajini. Moskva je više puta napomenula da će svaki teret koji sadrži oružje za Kijev postati legitimna meta ruske vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.