Počinje prvo suđenje ruskom vojniku za silovanje u Ukrajini

Izvor: B92, 23.Jun.2022, 15:28

Počinje prvo suđenje ruskom vojniku za silovanje u Ukrajini

U Ukrajini će se danas održati pripremno ročište na prvom suđenju ruskom vojniku optuženom za silovanje Ukrajinke tokom rata.

To je prvi od desetak takvih slučajeva, prenosi Reuters.

Optuženi 32-godišnji Mihail Romanov ne nalazi se u pritvoru u Ukrajini te će mu se suditi u odsustvu.

Rus je optužen za ubistvo civila u regiji glavnog grada Kijeva koje se dogodilo 9. marta te za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << višestruko silovanje supruge ubijenog muškarca, stoji u sudskim spisima.

Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na pisani zahtev za komentar, a Reuters nije uspeo da dođe do osumnjičenog vojnika. Moskva je odbacila optužbe za ratne zločine.

Romanov je optužen da je silovao 33-godišnju ženu nakon što su on i još jedan ruski vojnik upucali njenog supruga Oleksija u selu Bodanivka severoistočno od Kijeva. Dvojica vojnika su potom otišla i kasnije su se vratila još dva puta kako bi silovala ženu, piše u sudskim spisima. Identitet drugog vojnika nije utvrđen.

Tužilac koji radi na slučajevima seksualnog nasilja rekao je Reutersu da se istražuje do 50 takvih zločina počinjenih tokom rata u Ukrajini, ali da će broj slučajeva seksualnog nasilja koje su počinili ruski vojnici verovatno biti znatno veći.

Aktivisti i lekari rekli su da se mnoge silovane Ukrajinke ne žele da prijave policiji i istražnim organima zbog straha od stigme i osvete Rusa.

Ukrajina kaže da istražuje hiljade potencijalnih ratnih zločina počinjenih tokom ruske invazije koja je počela 24. februara. Glavna tužiteljka Irina Venediktova rekla je Reutersu da se mnogi osumnjičenici nalaze u Rusiji, ali da su neki od njih zarobljeni u Ukrajini kao ratni zarobljenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.