Počinje Festival ukrajinske kulture  Kalina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Festival ukrajinske kulture " Kalina"

NOVI SAD/KULA - Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u svečanom holu Studija M predstavljen je sadržaj 5. Festivala ukrajinske kulture „Kalina", koji će se održati 4, 5. i 6. jula u Kuli.

„Kalina" je najmasovnija manifestacija na kojoj se prezentuje kultura ukrajinske zajednice Srbije.

Okupljenim novinarima obratili su se Eugen Kuleba, predsednik Podružnice Društva „Prosvita" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Kuli i direktor Novinsko izdavačke ustanove „Ridne slovo", i Vasilj Dacešen ispred Ukrajinske redakcije Radio Novi Sad.

Organizator Festivala je Nacionalni savet ukrajinske nacionalne manjine, a festival su podržali Ministarstvo kulture Srbije i Izvršno veće Vojvodine.

Radio Kula, Radio Vršac i Radio televizija Vojvodine direktno će prenositi takmičarsko veče pevača ukrajinskih narodnih pesama 4. jula od 20.00 do 22.00 sata.

U petak, 4. jula u 18 časova, u Galeriji Kulturnog centra Kula biće otvorena Etno izložba nacionalne zajednice, a u 20 časova, u Velikoj sali kulturnog centra, Pozorište Kula, počeće Takmičarsko veče pevača ukrajinskih narodnih pesama (20 učesnika u konkurenciji dece i odraslih).

Za vreme rada žirija, polučasovnim programom, predstaviće se KUD „Taras Ševčenko" iz Banja Luke (Republika Srpska).

U subotu, 5. jula u 17 časova, u restoranu OŠ „Petefi brigada", u Kuli, biće prezentacija ukrajinske kuhinje, a u 20 časova u velikoj sali OŠ „Petefi brigada", biće svečani koncert kulturnih društava Ukrajinaca naše zemlje, na kome će učestvovati pet društava, iz Novog Sada, Inđije, Sremske Mitrovice, Kule i Vrbasa i gostiju KPD „Karpati" iz Lipovljana (Hrvatska) i KUD „Taras Ševčenko" iz Prnjavora (Republika Srpska).

U nedelju 6. jula u 20 časova, u velikoj sali OŠ „Petefi brigada", u Kuli, biće celovečernji koncert Profesionalnog folklornog ansambla „Nadzbručanka" i Vokalno-instrumentalnog ansambla „Veseli Galičane iz Ternopolja (Ukrajina).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.