Počelo nasilno proterivanje

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 17:28

"Počelo nasilno proterivanje"

Ukrajinske vlasti pristupile su nasilnim akcijama, usmerenim na konačno proterivanje vernika Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) iz Kijevsko-pečerske lavre.

Ovo je izjavio patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, a odgovarajuće saopštenje objavljeno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

On je istakao da se nasilje primenjuje i prema građanima, koji su došli do zidina manastira kako bi odbranili svoje pravo na molitvu u hramu koji je drag njihovim srcima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Patrijarh se obratio poglavarima pomesnih pravoslavnih crkava u vezi sa novim pokušajima otimanja Kijevsko-pečerske lavre od UPC i zamolio ih za molitve i "svestranu podršku".

U patrijarhovom pismu se, konkretno, skreće pažnja na preduzete pokušaje zaplene najvećih manastira od UPC, "kao i na diskriminatorne zakone usmerene protiv nje, protivzakonita dejstva ukrajinskih specijalnih službi, lokalnih vlasti, na slučajeve agresije i nasilja prema vernicima kanonske crkve, kao i na reakcije međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava na to".

Prema njegovim rečima, put ka miru je u poštovanje svetinje, ali ukrajinske vlasti nastavljaju progon UPC.

Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi "kontraobaveštajne mere", pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima "antiukrajinskog delovanja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.