Pobedićemo, i to će biti najbolji dan u našim životima

Izvor: B92, 24.Feb.2024, 16:39

"Pobedićemo, i to će biti najbolji dan u našim životima"

Ukrajina će "poraziti" Rusiju, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas, na obeležavanju dve godine od početka sukoba sa Rusijom.

Ova izjava se mnogima ne čini realna, obzirom na to da ona dolazi u vreme kada je Ukrajina oslabljena i ulazi u treću godinu rata, pomoć saveznika postepeno "presuši", a ruska vojna mašinerija napreduje.

"Borili smo se za to. 730 dana. I pobedićemo... i to će biti najbolji dan u našim životima", rekao je Zelenski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u govoru na vojnom aerodromu Gostomel u blizini Kijeva, na mestu ključne bitke sa Rusijom u prvim danima invazije koja je počela 24. februara 2022.

"Predsednik Rusije Vladimir Putin mora da izgubi apsolutno sve, kao ovde u Gostomelu", dodao je Zelenski.

Pored njega stajali su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, italijanski premijer Đorđa Meloni, kanadski premijer Džastin Trudo i belgijski premijer Aleksandar de Kru, koji su doputovali u Ukrajinu povodom druge godišnjice invazija na tu zemlju.

U popodnevnim satima Meloni bi trebalo da predsedava virtuelnim sastankom zemalja članica G7 o Ukrajini iz Katedrale Svete Sofije u centru Kijeva. Biće prisutan i predsednik Zelenski, a razgovaraće se i o novim sankcijama Moskvi.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je da je, uprkos teškoćama, "uveren da je ukrajinska pobeda u jedinstvu".

"Svetlost uvek pobeđuje tamu!", napisao je on na Telegramu.

U međuvremenu, ruska vojska sve više osvaja na istoku zemlje u blizini Marijinke, oblasti koju Kijev sada naziva "vrućom tačkom".

Tokom posete ruskih trupa Ukrajini, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je "prednost na ruskoj strani".

Ovo je u subotu objavljeno u saopštenju ruske vojske u kojem se takođe navodi da ruske snage nastavljaju ofanzivu nakon što su zauzele Avdejevku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija i Ukrajina: „Ne možete da uništite naš san“- Kijev obeležio dve godine od početka rata, skup i u Beogradu

Izvor: Danas, 24.Feb.2024

Zelenski dočekao zapadne lidere na aerodromu Gostomel koji je bio jedno od prvih poprišta velike bitke. U Beogradu skup solidarnosti sa Ukrajinom.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.