Plenković se izvinio Ukrajini zbog izjave Milanovića

Izvor: B92, 26.Jan.2022, 00:32

Plenković se izvinio Ukrajini zbog izjave Milanovića

Zagreb -- Hrvatski premijer Andrej Plenković izvinio se Ukrajini zbog izjave predsednika države Zorana Mianovića.

Milanović je rekao da je to jedna od najkorumpiranijih zemalja i odbacio predsednikove izjave da će povući hrvatske vojnike iz Ukrajine jer ih tamo ni nema.

Milanović je ranije danas rekao da je "Ukrajina i dalje jedna od najkorumpiranijih zemalja na svetu, ekonomski stagnira i nije dobila ništa od EU". On je takođe rekao da Hrvatska "nema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ništa" sa sukobom u Ukrajini i da će, dođe li do eskalacije, povući "do zadnjeg vojnika“, prenela je Hina.

"Koliko je meni poznato, hrvatskih vojnika u Ukrajini nema", rekao je premijer novinarima i dodao da se kontingent hrvatske vojske koji je bio u Poljskoj vratio upravo ovih dana.

Milanovićeve izjave su nestvarne, njegova izjava o Ukrajini kao korumpiranoj zemlji je uvredljiva, rekao je on.

"Ovim putem se izvinjavam Ukrajincima, Ukrajinkama, u ime hrvatske Vlade izvinjavam se Ukrajini, jednoj od prvih država koja je priznala državu Hrvatsku" i koja trenutno ima okupirane delove, kao što je imala Hrvatska, naveo je Plenković.

Milanovićevu izjavu da Ukrajina nije dobila ništa od EU demantovao je podacima da je Evropska unija, što bespovratne pomoći, što zajmova dala do sada 17 milijardi evra, a danas je najavila novu pomoć.

"U prvi tren sam pomislio da je to nekakav ruski zvaničnik koji govori", rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje hoće li vojnici Hrvatske, članice NATO, učestvovati u operaciji ako dođe do sukoba, premijer je odgovorio protivpitanjem "Odakle su uopšte sve te teze?".

Politika Hrvatske je "deeskalacija napetosti, sprecavanje eventualnog sukoba, podrška teritorijalnoj celovitosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine", rekao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.