Planovi za slanje borbenih aviona u Kijev povećavaju umešanost Zapada u sukob – MIP Rusije

Izvor: Vostok.rs, 26.Avg.2023, 21:17

Planovi za slanje borbenih aviona u Kijev povećavaju umešanost Zapada u sukob – MIP Rusije

Planovi evropskih zemalja da pošalju borbene avione F-16 i helikoptere Mi-24V u Kijev ukazuju na njihovu sve veću umešanost u sukob oko Ukrajine, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju.
„Češka vojska planira da pošalje svoje helikoptere Mi-24V ruske proizvodnje u Kijev nakon što primi borbene helikoptere američke proizvodnje. Prošle nedelje su stigle vesti nakon \'prosjačke turneje\' [ukrajinskog predsednika Vladimira] Zelenskog po evropskim zemljama, uključujući Holandiju, Dansku, Norvešku i Švedsku, da njihove zemlje nameravaju da Kijevu obezbede borbene avione F-16. Svi ovi koraci potvrđuju neprijateljski odnos zapadnjaka prema Rusiji i njihovu sve veću umešanost u sukob oko Ukrajine“, navodi se u saopštenju. Prema Zaharovoj, zapadne zemlje i dalje zahtevaju da Ukrajina nastavi „svoju toliko raspirivana kontraofanziva, preplavljujući zločinački režim u Kijevu oružjem, obučavajući ukrajinske trupe i šaljući plaćenike i obaveštajne podatke u Ukrajinu“ kako bi mogli da izvrše udare na ruskoj teritoriji. „Da bi odvratio svoje zapadne sponzore od problema sa kojima se suočava na prvoj liniji fronta, uključujući neuspeh takozvane ’kontraofanzive‘, neonacistički režim u Kijevu nastavlja da sprovodi besmislene napade na civilne objekte u Rusiji.“, dodala je Zaharova. Zapadnjaci i njihovi ukrajinski štićenici „aktivno promovišu takozvanu \'formulu mira\' Zelenskog, koja u stvari nema nikakve veze sa mirom i sadrži samo set ultimatuma koje Rusija ne može da prihvati. U stvarnosti, oni nastoje da formiraju „anti-rusku koaliciju, posebno pokušavajući da u nju uvuče naše partnere na globalnom jugu“, objasnila je Zaharova. Ona je istakla da su ciljevi ruske specijalne vojne operacije, uključujući demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine i eliminisanje pretnji po bezbednost Rusije, ostali relevantni.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.