Planovi Ukrajine naišli na otpor: Švajcarska protiv

Izvor: B92, 06.Jul.2022, 09:35

Planovi Ukrajine naišli na otpor: Švajcarska protiv

Planovi Ukrajine da zapleni čak 500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine naišli su na čvrst otpor Švajcarske.

Švajcarska je domaćin međunarodne dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine, prenosi Gardijan.

Švajcarski predsednik Ignacio Kasis odustao je od ovog plana, rekavši da je zaštita imovinskih prava osnova liberalne demokratije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi britanski list.

On je na konferenciji za novinare podvukao ozbiljnu zabrinutost nekih lidera da predlozi o konfiskaciji ruske imovine predstavljaju opasan presedan i da im je potrebno posebno pravno opravdanje.

"Pravo svojine je osnovno pravo, ljudsko pravo", rekao je on u Luganu i dodao da se takva prava mogu kršiti, kao i tokom pandemije, ali samo dok postoji zakonska osnova.

Kasis je saopštio i da je legitimno zamrznuti imovinu kako bi se razjasnilo njeno vlasništvo ili da li postoji bilo kakva uzročna veza sa ratom, ili sa počinjenim zločinom, ali da se mora uzeti u obzir i princip proporcionalnosti prema međunarodnom pravu.

Švajcarska je jedna od mnogih zemalja sa strogim zakonima o poverljivosti bankarskih podataka koja nije oduševljena oduzimanjem privatne imovine u političke svrhe, navodi Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.