Plan će biti ispunjen

Izvor: B92, 08.Jul.2023, 17:42

"Plan će biti ispunjen"

Odluka SAD da prebace kasetnu municiju Ukrajini ni na koji način neće uticati na tok Specijalne vojne operacije (SVO).

To je danas izjavio lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin, prenosi TASS.

"Prebacivanje kasetne municije u Kijev ni na koji način neće uticati na tok SVO. Plan demilitarizacije Ukrajine će biti ispunjen", kazao je Pušilin.

Lider DNR-a je istakao da je ovaj potez Vašingtona izazvan beznađem i da je direktno povezan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa političkim rejtingom i predsednika SAD Džozefa Bajdena i ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog.

"Američki predsednik je otvoreno potpisao da je umešan u ratne zločine, tako što je odlučio da isporuči kasetnu municiju Ukrajini. U ovoj situaciji zanimljivije je razumeti šta je Bajdena navelo na takav korak, koji je izazvao osudu i njegovih saveznika u Alijansi, političkih protivnika, organizacija za ljudska prava i međunarodne zajednice koju predstavlja sekretar UN general Antonio Gutereš", dodao je.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je ranije koristila kasetne bombe na teritorijama republika, a zatim se opravdavala i pokušala da negira ovu činjenicu. Kako je naveo, kršenje međunarodnog prava tokom borbe uobičajeno je za Oružane snage Ukrajine.

"'Pisane garancije' izgledaju još ciničnije zbog činjenice da su ukrajinske trupe koristile i nastavljaju da koriste svo oružje koje imaju, uključujući i kasetnu municiju, protiv civilnog stanovništva Donbasa. Kršenje međunarodnog prava tokom borbi je već apsolutno poznata praksa za Oružane snage Ukrajine i njeno rukovodstvo", naglasio je.

Naime, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan saopštio je ranije da su "SAD odlučile da prebace kasetnu municiju u Ukrajinu", čijoj se upotrebi UN protive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.