Plan Kijeva kao polazna tačka za konačni mir?

Izvor: B92, 15.Maj.2023, 23:55

Plan Kijeva kao polazna tačka za konačni mir?

Predsednica EK, Ursula fon der Lajen, izjavila je da bi mirovni plan Kijeva trebalo da posluži kao polazna tačka za mirovne napore da se okonča rat u Ukrajini.

Ništa o Ukrajini bez Ukrajine", rekla je Fon der Lajen koja je prošle sedmice posetila Kijev. Predsednica EK je istakla da nikada ne treba zaboraviti da je Ukrajina zemlja koja je brutalno napadnuta i da bi ta činjenica trebalo da postavi osnovne principe pravednog mira.

"Nastavićemo da podržavamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare.

Ona je ocenila da je "veoma dobro" što je kineski predsednik Si Đinping imao telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, navodeći da Peking treba da iskoristi svoj uticaj na Moskvu da okonča rat, preneo je Rojters.

Predsednica EK je takođe podržala osnivanje specijalnog tribunala koji bi pozvao Rusiju na odgovornost i nadoknadu štete Ukrajini.

Fon der Lajen je govorila uoči sedmice intenzivne međunarodne diplomatije tokom koje bi rat u Ukrajini trebalo da bude na vrhu dnevnog reda, podseća britanska agencija. Visoki kineski izaslanik Li Hui trebalo bi da doputuje u dvodnevnu posetu Ukrajini od 16. do 17. maja, izjavio je danas zvaničnik ukrajinske vlade.

Pored Ukrajine, Li će posetiti Rusiju i evropske prestonice tokom turneje za koju je iz Pekinga saopšteno da ima za cilj pokretanje razgovora o "političkom rešenju" rata u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.