Pitali smo vodeće biznismene regiona zašto rastu cene; Nikad neću smanjiti maržu, niko neće

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 18:46

Pitali smo vodeće biznismene regiona zašto rastu cene; "Nikad neću smanjiti maržu, niko neće"

Vodeći ljudi najvećih kompanija regiona u Zagrebu dele svoja iskustva nakon pandemije i početka rata u Ukrajini. Pitali smo ih i ko je odgovoran za rast cena.

Gotovo da ne postoji potrošač koji se nije susreo sa čuvenom rečenicom prodavaca – "morali smo da podignemo cene".

Razlozi su svakojaki, a uglavnom prodavci tvrde kako su proizvođači ti koji su svoje cene podigli. Sa druge strane, proizvođači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govore da su poskupele sirovine i materijali.

Ko je zapravo podigao cene?

"Banke", rekao je Nebojša Šaponjić iz Nelt grupe na jednom od panela Consumer Rules samita.

Banke ili neko drugi – jedno je jasno, svi navode da su im troškovi otišli na gore. Kompanije su bile prinuđene da svoje cene podignu, ali gde je krajnja granica?

"Dizanje cena i povećanje proizvoda bi zasigurno bilo manje da nije bilo određenih izazova koji su bili veći od nas", rekla je Martina 
Dalić iz Podravke

Ona dodaje da je "aposlutan fokus na troškove i unutrašnju efikasnost. Nužno je osigurati i novi biznis i nova tržišta. Visoke cene nisu samo pitanje regije i kada to sagledate na kraju dođu cene".

I prvi čovek Nelta Nebojša Šaponjić potvrđuje da je poskupljenja bilo.

"Menjali smo cene. Puno je poskupelo. Energija ide gore, banke idu gore, repromaterijal je sve skuplji, nafta je drastično poskupela... Do kada će i cene proizvoda i usluga ići gore? Pitanje je dokle imamo tražnju. To je krucijalno pitanje – dokle će kupac da kupuje. Nikad neću smanjiti svoju maržu, niko neće, a i zašto bi. Cene će da rastu dok bude inflacije", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.