Glas Amerike: Vojnici SAD u Poljskoj blizu granice sa Ukrajinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2022, 08:43

Glas Amerike: Vojnici SAD u Poljskoj blizu granice sa Ukrajinom

Američki vojnici raspoređeni su u planinama istočne Poljske, samo nekoliko kilometara od ukrajinske granice, što znači da su blizu lokacija koje su bile mete nedavnih ruskih vazdušnih napada u zapadnoj Ukrajini, i mogli bi da i sami postanu meta u slučaju da se NATO uključi u rat, ocenio je Glas Amerike.

Granica Ukrajine sa Poljskom postala je glavna kapija za izbeglice koje beže od sukoba. Ali ona takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postaje ključna strateška granica, kanal za NATO oružje koje ide u Ukrajinu, i potencijalno buduće žarište, navodi Glas Amerike.

Trupe američke 82. vazdušno-desantne divizije u poljskim Karpatskim planinama su deo od 5.000 američkih vojnika koji su proteklih nedelja poslati u Poljsku, kao pojačanje četiri hiljade američkih vojnika već stacioniranih u toj zemlji. NATO šalje poruku da će braniti "svaki pedalj" teritorije alijanse.

Dok hiljade američkih vojnika izvode vežbe u šumama Poljske, Rusija izvodi vazdušne napade na ukrajinske ciljeve u neposrednoj blizini.

Sve je veći strah od slučajnog kontakta između vojnika SAD i Rusije. Otvorena je i "vruća" linija kako bi se izbegao taj scenario. Ali postoji i bojazan da bi NATO trupe u istočnoj Evropi mogle da budu meta u slučaju eskalacije.

NATO je više puta saopštio da se neće direktno mešati u sukob.

"Bez naznaka o ruskoj upotrebi hemijskog oružja"

SAD nisu uočile nikakve dokaze koji ukazuju da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

"Nemamo u ovom trenutku nikakve konkretne naznake da bih mogao o tome da pričam, ali to jeste nešto zbog čega smo zabrinuti", rekao je u petak Kirbi komentarišući izveštaje na Zapadu da bi Rusija mogla da planira upotrebu hemijskog oružja tokom vojne operacije u Ukrajini, prenosi TAS S.

Govoreći o nuklearnom oružju, Kirbi je naveo je i da Rusija nije stvorila nikakve nove pretnje SAD.

"Mogu samo da kažem da u ovom trenutku nismo primetili ništa što bi nam dalo povod ili razlog da promenimo našu strategiju nuklearnog odvraćanja", rekao je zvaničnik Pentagona.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov saopštio je u sredu da neke izjave američkih zvaničnika „svedoče o ozbiljnoj zabrinutosti u Beloj kući zbog obelodanjivanja istine o radu na vojno-biološkim programima u blizini granica Ruske Federacije, a koje finansiraju SAD", navodi TAS S.

"Nema dokaza da je beloruska vojska ušla u Ukrajinu"

SAD nisu videle nikakve dokaze da se beloruske snage nalaze u Ukrajini, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

"Nismo videli nikakve indikacije da su se beloruske trupe ili snage kretale u Ukrajini. Ne pratimo nikakvu neposrednu umešanost beloruskih snaga. To ne znači da to ne bi moglo da se dogodi ili da se neće desiti", rekao je Kirbi, a prenosi Bi-Bi-Si.

Ukrajinski Centar za strateške komunikacije saopštio je u petak da ne odbacuje mogućnost da bi Belorusija mogla da se priključi Rusiji u napadu na Ukrajinu, nakon  sastanka u Moskvi predsednika dve zemlje, Aleksandra Lukašenka i Vladimira Putina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pentagon: Bez naznaka o ruskoj upotrebi hemijskog oružja

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Mar.2022

VAŠINGTON - SAD nisu uočile nikakve dokaze koji ukazuju da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.