Pažljivo, biranim rečima, ne optuživši Bajdena...

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 13:29

Pažljivo, biranim rečima, ne optuživši Bajdena...

London -- Riši Sunak je ponovio da Velika Britanija ne podržava korišćenje kasetne municije nakon što su SAD objavile da će ih isporučiti Ukrajini, navodi BBC.

Velika Britanija je jedna od zemalja koja je na osnovu međunarodne konvencije zabranila to oružje, zbog dokaza da ubija brojne civilne žrtve.

Sunak je istakao da britanska vlada nastavlja da podržava Kijev.

Američki predsednik Džozef Bajden, koji danas razgovara sa Sunakom, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u petak da je doneo "veoma tešku odluku" da isporuči kasetne bombe Ukrajini.

Španija i Kanada, dve od 123 države koje su zabranile to oružje, kao i brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava, kritikovale su Bajdenovu odluku.

Kasetna municija podrazumeva raspršivanje velikog broja manjih bombi na širokom prostoru iz rakete, projektila ili artiljerijske granate.

Predviđeno je da detoniraju pri udaru, ali značajan deo njih ne eksplodira odmah, što se često dešava kada padnu na mokro ili meko tlo. To znači da mogu da eksplodiraju kasnije i ubiju ili povrede civile.

Amerika i Ukrajina nisu potpisnice Konvencije o kasetnoj municiji, koja zabranjuje upotrebu ili skladištenje iste zbog neselektivne štete koju može da nanese civilnom stanovništvu. Riši Sunak je pažljivo birao reči kada su ga pitali za komentar o tome da SAD šalju kasetnu municiju Ukrajini, ocenjuje BBC. On nije kritikovao odluku SAD, ali je istakao da konvencija obeshrabruje upotrebu bombi.

Velika Britanija je drugi najveći pružalac vojne pomoći Ukrajini - odmah iza Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.