Patrijarh oprostio masakre civila

Izvor: Vesti-online.com, 02.Apr.2015, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh oprostio masakre civila

Aleksej Stoljarov, koji se već proslavio provokacijama političara, pozvao je telefonom samozvanog kijevskog patrijarha kanonski nepriznate Ukrajinske pravoslavne crkve Filareta, lažno se predstavio kao komandant bataljona i dobio oproštaj za masakre civila, mučenje zarobljenika i homoseksualnu vezu sa političarem.

Stoljarov je obnarodovao snimak razgovora koji je pušten na ruskim TV stanicama i na internetu. Na snimku se jasno čuje razgovor u kom se predstavio kao Semjon >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Semenčenko, poslanik ukrajinske skupštine i komandant najamničkog bataljona Nacionalne garde Donbas kojeg finansira tajkun Igor Kolomojski. Prebogati Kolomojski je nedavno smenjen sa mesta gubernatora Dnjepropetrovske oblasti, ali je zadržao faktičku vlast, kao i u Zaporožju, gde vlada kao knez na feudu raspolaže sa pet bataljona sa ukupno oko 3.000 najamnika.

Lažni Semenčenko zamolio je samozvanog patrijarha da se ispovedi i zatražio oprost za ubistva mirnog stanovništva. Filaret mu je na to odgovorio da se cela crkva kojom rukovodi moli za oprost greha bojovnika Nacionalne garde i nazvao ubistva žitelja Donjecke i Luganske oblasti - dobrim delom.

- Vi radite, trudite se i štitite Ukrajinu pod rukovodstvom Kolomojskog. Sve to su gresi Kolomojskog, a vi pod njegovim rukovodstvom činite dobro delo - čuje se kako na snimku samozvanac teši lažnog Semenčenka.

Osim toga, samozvani patrijarh bio je spreman i da oprosti mučenje zarobljenika. Ne samo da u tome nije našao ništa grešno, nego je za mučenja našao opravdanje u Bibliji. Filaret se pozvao na Stari zavet, iz kog je zaključio da je mučenje dopušteno u cilju zastrašivanja neprijatelja.

- U mučenju nema ničega strašnog, ako se mučitelj bori za pravednu stvar - posavetovao je samozvanac.

Lažni Semenčenko tada je samozvancu priznao i homoseksualnu vezu sa poslanikom i liderom ukrajinske Radikalne stranke Olegom Ljaškom.

- Bio sam kod njega u kabinetu, u Skupštini. Ljaško je tada zatvorio vrata i prišao mi. Nisam mogao da se oduprem - ispovedio se lažni Semenčenko.

* Donjeck i Lugansk: Kompromis s Kijevom nemoguć

* Kijev odobrio specijalni status Donbasu

* "Kijev ne poštuje obaveze i ne povlači vojsku"

Samozvani patrijarh nije se zbunio.

- Ljaška će stići božja kazna. A tebi praštam greh muželoštva kao nagradu za iskreno kajanje - bio je velikodušan samozvanac.

Samozvani kijevski patrijarh nije prvi put u središtu skandala sa izjavama kojima je podržao rat na jugoistoku Ukrajine. Tako je ranije rekao da je izbegavanje mobilizacije grešno, a da oni koji neće da ratuju ne vole svoju zemlju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.