Parlament usvojio: Zabranjuje se kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva

Izvor: B92, 19.Okt.2023, 12:56

Parlament usvojio: Zabranjuje se kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva

Ukrajinski parlament usvojio je, u prvom čitanju, predlog zakona o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, saopštio je poslanik Jaroslav Železnjak.

Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva nalazi se pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve.

On je napisao na Telegramu da je u prvom čitanju usvojen predlog zakona o zabrani verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom, nakon što je za njega glasalo 267 poslanika od ukupno 450, dok je protiv bilo 15. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prema tekstu obrazloženja objavljenom na sajtu ukrajinskog parlamenta, predlogom zakona predviđaju se izmene kojima će biti omogućeno "sprečavanje aktivnosti u Ukrajini verskih organizacija čija se uprava nalazi van Ukrajine, u državi koja vrši oružanu agresiju na Ukrajinu".

Svetski savet crkava ranije je saopštio da taj predlog zakona u sadašnjoj verziji krši međunarodne norme o slobodi veroispovesti i da bi mogao da podeli ukrajinsko društvo.

Ukrajinske vlasti su tokom prošle godine organizovale najveći talas progona Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u modernoj istoriji zemlje, prenela je ruska agencija RIA Novosti, navodeći da je Služba bezbednosti Ukrajine počela da otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC i vrši pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastira u potrazi za navodnim dokazima o "antiukrajinskim aktivnostima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinski parlament, u prvom čitanju, usvojio predlog zakona o zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2023

Ukrajinski parlament usvojio je, u prvom čitanju, predlog zakona o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja se nalazi pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve, saopštio je poslanik Jaroslav Železnjak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Parlament Ukrajine zabranjuje Pravoslavnu crkvu zbog navodnih veza sa Rusijom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Okt.2023

Parlament Ukrajine dao je u četvrtak zeleno svjetlo za zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve - Moskovskog patrijarhata, koju Kijev optužuje za saradnju sa Rusijom. Crkva, koja tvrdi da više nije povezana s Ruskom pravoslavnom crkvom, odbacuje optužbe Kijeva i zabranu smatra neustavnom. Član parlamenta...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.