Papa pozvao na mir u božićnjoj poruci

Izvor: VOA, 25.Dec.2014, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa pozvao na mir u božićnjoj poruci

U tradicionalnoj božićnoj poruci “Urbi et Orbi”, papa Franja založo se za mir i humanitarnu pomoć hrišćanima na Bliskom istoku i prevazilaženje sukoba putem dijaloga

Hrišćanski vernici, koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru, danas slave Božić, jedan od svojih najvećih praznika.

Papa Franja u Vatikanu upućuje snažnu poruku na Božić…

"Od spasitelja svijeta, danas tražim da pogleda našu braću i sestre u Iraku i >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Siriji, koji predugo trpe posljedice tekućeg sukoba i koji su, zajedno za pripadnicima drugih etničkih i vjerskih grupa, žrtve brutalnog progona”.

Poglavar Rimokatoličke crkve se u svom obraćanju osvrnuo na sukobe širom svijeta.

"Neka Gospod Bog otvori srca povjerenju i blagosilja svojim mirom cijeli Bliski istok, počevši sa zemljom blagoslovenom njegovim rođenjem, kako bi se održali napori onih koji su posvećeni dijalogu Izraelaca i Palestinaca”.

Papa se takođe založio za mir putem dijaloga u ostalim zemljama, od Ukrajine do Nigerije.

"Molim sve kojima imaju političku odgovornost da se obavežu na prevazilaženje razlika putem dijaloga i da izgrade dugostrajnu, bratsku koegzistenciju”.

Papa Franja je na Badnje veče neočekivano telefonom razgovarao sa hrišćanskim izbjeglicama u Iraku . U međuvremenu, stotine vjernika prisustvovale su jutarnjoj misi u Crkvi Hristovog rođenja u Vitlejemu, koji hrišćani slave kao mjesto rođenja Isusa Hrista.

Misu je služio latinski patrijarh u Jerusalimu Fuad Tval. Očekuje se da će grad na Zapadnoj obali tokom božićnih praznika posjetiti više od deset hiljada ljudi.

U Sjedinjenim Državama,  predsjednik Barak Obama i prva dama SAD Mišel Obama poželjeli su Amerikancima srećan Božić i praznike i zahvalili se američkim vojnicima na njihovoj službi.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"Previše suza za ovu Novu godinu": Šta to papa osuđuje?

Izvor: Vesti-online.com, 25.Dec.2014

Papa Franja je, u svojoj novogodišnjoj poslanici Urbi et Orbi, oštro osudio sve zloupotrebe i eksploatacije dece i nasilje koje se nad njima odvija "pred našim očima", kao i "brutalni progon", masakre i otmice u svetu...U tradicionalnom obraćanju "gradu i svetu" sa balkona bazilike Svetog Petra,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.