Panika u Pentagonu, Bajden doneo odluku

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 23:30

Panika u Pentagonu, Bajden doneo odluku

Administracija američkog predsednika počela je da razmenjuje dokaze s Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) u Hagu o ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini.

Ovom objavom okončan je višemesečni spor u Vašingtonu, u kojem su Veće za nacionalnu bezbednost (NSC) i Stejt Department podržali saradnju s ICC-om, ali se protivilo Ministarstvo odbrane odakle su tvrdili da bi takva saradnja mogla da dovede do toga da Međunarodni sud jednog dana traži progon i američkih vojnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Međutim, predsednik Džo Bajden je naredio zvaničnicima svoje administracije da s Međunarodnim sudom u Hagu podele svoje dokaze o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini, najpre je u utorak saopštio The New York Times, pozivajući se na izvore u Beloj Kući, a sada je to postalo zvanično.

Međunarodni sud u Hagu izdao je 17. marta nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina. Osumnjičen je za nezakonitu deportaciju dece s okupiranih područja Ukrajine u Rusiju. Sličan nalog izdat je i protiv ruske advokatice za decu Marije Lvove-Belove. Ipak, Amerika se dosta dugo dvoumila, ne zbog Putina već zbog ličnih interesa. Napokon, Bajden je ovu odluku doneo, a NYT piše kako je nejasno zašto je toliko dugo čekao i šta ga je na kraju na to podstaklo.

Najpre je 25. jula Bela kuća o tome obavestila članove Kongresa, a dva dana kasnije je to potvrdilo Veće za nacionalnu bezbednost.

Među informacijama američkih obaveštajnih službi koje bi mogle da budu zanimljive Hagu, The New York Times navodi podatke o tome da su ruski zvaničnici doneli odluke o napadu na civilnu infrastrukturu Ukrajine i odvođenju na hiljade ukrajinske dece s tamošnjih okupiranih područja.

Sjedinjene Države već su podelile neke od ovih informacija s ukrajinskim tužilaštvom, ali su se dosad suzdržavale od saradnje s Hagom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.