PUTIN ZAPOČINJE TREĆI SVETSKI RAT Zabrinjavajuća poruka iz Ukrajine: Sledeće mete mogle bi da budu OVE zemlje

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Feb.2024, 19:22

"PUTIN ZAPOČINJE TREĆI SVETSKI RAT" Zabrinjavajuća poruka iz Ukrajine: Sledeće mete mogle bi da budu OVE zemlje

Stiglo upozorenje

Vladimir Putin će započeti treći svetski rat ako mu bude dozvoljeno da proglasi pobedu u Ukrajini, smatra šef jedne od najvećih ukrajinskih kompanija.

Jurij Riženkov, izvršni direktor Metinvesta, koji je vodio čeličanu Azovstal u Mariupolju, gde su se vodile teške borbe na početku invazije 2022. godine, upozorio je da bi u slučaju pobede Кremlja posledice mogle biti strašne, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << piše britanski "Telegraf".

- Ne verujem da će Putin stati ako pobedi u Ukrajini. Sledeće mete mogle bi da budu baltičke zemlje, Poljska, Rumunija, Mađarska i Slovačka. A to su članice NATO-a. Trenutno se ukrajinski vojnici bore za Evropljane. Ali ako Ukrajina izgubi onda će američki i evropski vojnici morati da se bore - rekao je Riženkov.

Riženkov je dao komentar samo nekoliko dana pre nego što je Putin zapretio "globalnim ratom" koji bi "doveo čovečanstvo na ivicu" ako bi SAD rasporedile trupe u Ukrajini.

Putinov „gvozdeni stisak“ ponovo je izašao na videlo prošle nedelje kada je stigla vest da je opozicioni lider Aleksej Navaljni preminuo u zatvoru na severu Rusije.

Njegovo navodno trovanje označeno je kao prelomni trenutak za modernu Rusiju, pošto je Кremlj sve nesigurniji i na ovaj način pokušava da uguši svako neslaganje.

Yuriy Ryzhenkov, CEO of Metinvest, which ran Azovstal steelworks, warned of the consequences of a Kremlin victory. “I don’t believe Putin will stop. The Baltic states, Poland, Romania, Hungary, Slovakia are next."https://t.co/hsjVmRmsvn

— A M Sinnott (@UkraineWatch7) February 21, 2024

Riženkov, koji je vodio međunarodnu metaluršku i rudarsku kompaniju više od 10 godina, rekao je da istorija sugeriše da je jedini način da se Rusija zaustavi poraz na bojnom polju. On je upozorio da bi neuspeh u tome imao ogromne posledice.

- Mislim da je onda definitivno treći svetski rat. (Putin) neće stati. U stvari, sve što vidimo u poslednjih možda 10 godina je test za međunarodna pravila koja su nastala posle 1945. godine - rekao je.

Nije lako voditi kompaniju čiji su pogoni u ratnoj zoni, ali Riženkov pokušava da održi osećaj normalnosti. Ovaj 47-godišnjak živi između Кijeva, Londona i kontinentalne Evrope, a nakon intervjua žuri po ćerku na trening.

Riženkov je opisao kako se suočio sa velikim izazovima kada je počeo da transformiše posao.

- Posle dve godine smo se prilagodili - rekao je on, misleći na promene u kompaniji, koja je bila prinuđena da preseli sedište i čijih je 9.000 od 60.000 zaposlenih otišlo da se bori u ratu.

- U početku je bilo teško, posebno sa bombardovanjem i granatiranjem i velikom verovatnoćom raketnog napada, posebno u nekim našim mestima koja su bukvalno 35 do 40 kilometara udaljena od linije fronta. I udarili su nas nekoliko puta - dodao je.

Riženkov je rekao da je održavanje proizvodnje posebno izazovno. Osoblje sada na poslu nosi pancire i šlemove, a kompanija je izgradila skloništa da ih zaštiti od direktne vatre.

Srbija Danas/Blic

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.