PROCURELI TAJNI DOKUMENTI RASKRINKALI UKRAJINCE: Kijev odbio naređenje pa srušio rusku letelicu u Belorusiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Apr.2023, 20:11

PROCURELI TAJNI DOKUMENTI RASKRINKALI UKRAJINCE: Kijev odbio naređenje pa srušio rusku letelicu u Belorusiji

Međutim, u novom otkriću procurelih dokumenata Pentagona, Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) stoji iza napada na A-50U

Kontroverzno curenje poverljivih dokumenata Pentagona koje je potreslo vojne posmatrače novijim otkrićima takođe je otkrilo i ko je napao ruske avione A-50 AWACS u vazdušnoj bazi Mačulišči u februaru u Belorusiji.

Ruski avion A-50U vazdušni sistema za upozorenje i kontrolu (AWACS) uništen je u napadu dronom na vazdušnu bazu Mačulišči >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Belorusiji 26. februara. Prvi izveštaji su ukazivali da je napade izvela beloruska partizanska grupa BIPOL, udružena sa Ukrajinom.

Sa svoje strane, grupa je takođe preuzela odgovornost za napad. EurAsian Times je ranije izvestio da je BIPOL koristio dve bespilotne letelice u operaciji „sabotaže“ i iskoristio „veliku“ veličinu aviona. Beloruske bezbednosne agencije su kasnije pronašle torbu sa kontrolnim tablama za dron, što je potvrdilo čin sabotaže.

, piše Ekonomist. Njihovi agenti stacionirani u Belorusiji očigledno su prkosili naređenjima i napali ruski izviđački avion.

Najznačajniji saveznik Ukrajine u ratu, Sjedinjene Države, otkrile su da su agenti SBU izveli kontroverzni napad presretanja. Ove informacije o tekućem ratu u Ukrajini su navodno pohranjene na poverljivom slajdu. Međutim, slajd i drugi dokumenti su procureli u javnost 1. marta.

Aleksandar Lukašenko je 7. marta saopštio da je Belorusija uhapsila čoveka i još dvojicu koji su bili umešani u pokušaj sabotaže aviona A-50U na aerodromu Mačulišči.

Bez ikakvih konkretnih dokaza, beloruski predsednik je tvrdio da su ukrajinski i američki obaveštajni zvaničnici nadgledali napad.

Međutim, beloruska disidentska grupa BIPOL je skoro odmah preuzela odgovornost. Vođa grupe Aleksandar Azarov otišao je toliko daleko da je rekao da su osobe odgovorne za napad napustile Belorusiju i da su bezbedne. EurAsian Times nije mogao nezavisno da potvrdi da li su agenti SBU radili u tandemu sa poduhvatom BIPOL.

U dokumentima Pentagona koji su procureli takođe se navodi da su agenti SBU koristili dron kvadrokopter da oštete ruski avion A-50, koji može da leti kao mobilni komandni centar, a ruska kompanija za prodaju oružja Rostek ga naziva „leteći radar“. U dokumentima je takođe navedeno da je letelica pretrpela samo manja oštećenja.

Iako je Rusija optužila Ukrajinu za višestruke napade na rusku vojnu imovinu van granica Ukrajine, rukovodstvo u Kijevu je odbilo da preuzme odgovornost za ta dela koja je navodno počinila direktno. Nakon što su dokumenti Pentagona procurili, Služba bezbednosti Ukrajine je preko svog predstavnika saopštila da će biti voljna da govori „nakon pobede Ukrajine“.

Osim ovog napada na A-50U, u dokumentu je takođe otkriveno da je Ukrajina odgovorna za napad na gasnu kompresorsku stanicu u predgrađu Moskve.

Napad na A-50U (po NATO kodifikaciji Mainstay) je na kraju poslao avion u Taganrog u Rusiji na popravku. Ono što je najvažnije, razotkrilo je ranjivost ruskih strateških vojnih sredstava u odnosu na ono što nazivaju „ukrajinskim terorističkim napadima“.

Nekoliko dana nakon napada, u obavještajnom izveštaju koji je Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo 9. marta navodi se da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko priznao da je jedan od ruskih aviona za rano upozoravanje i kontrolu A-50U raspoređenih u Belorusiji oštećen.

U obaveštajnom izveštaju se navodi da će Mainstay biti u remontnom objektu u Taganrogu u Rusiji. Pored toga, tranzitni let je obavljen na nižoj visini od uobičajene, najverovatnije zbog oštećenja kabine pod pritiskom.

I ne samo to, dalje je rečeno: „Realna je mogućnost da će zajednička rusko-beloruska vazdušna aktivnost sada biti prinuđena da se oslanja na kopnenu kontrolu i pratnju lovaca sve dok se ne drugi A-50 ponovo ne razmesti.

Međutim, najintrigantniji deo ažuriranja bila je tvrdnja izneta u proceni britanske obaveštajne službe da je borbeni avion MiG-31K Fokshaind opremljen za lansiranje balističke rakete H-47M Kinžal verovatno koristio A-50 Mainstay da im pruži informacije o situaciji.

Ruski MiG-31K, koji nosi hipersonične rakete H-47M Kinžal ili AS-24 Killjoy, takođe je delovao iz Mačulišća, gde je napadnut A-50. Međutim, prema nedavnim izveštajima, MiG-31K su od tada napustili bazu i sada se nalaze negde u Rusiji.

Napad na cenjeni posed Rusije, A-50 Mainstay, praćen je masivnim raketnim udarom moskovskih trupa u Ukrajini. Vojnici u Moskvi su koristili 81 raketu, nekoliko tipova, uključujući hipersonične rakete Kinžal, za gađanje ciljeva unutar Ukrajine.

Napad je takođe izazvao zabrinutost da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu koristeći belorusku teritoriju, kao što je bio slučaj 24. februara kada su ruske trupe ušle u Ukrajinu iz ovog pravca.

Ukrajinska vojska nije isključila takvu mogućnost i nastavlja da prati granicu sa Belorusijom.

Štaviše, Rusija je ojačala svoje vojne odnose sa Belorusijom i najavila baziranje taktičkog nuklearnog oružja u Minsku. Ruski ministar odbrane je ovog meseca saopštio da je Belorusija od Rusije dobila operativno-taktički raketni sistem Iskander-M (OTRK).
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.