PAPA FRANJA PRIZNAO: Vatikan je uključen u tajnu misiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2023, 22:06

PAPA FRANJA PRIZNAO: Vatikan je uključen u tajnu misiju

Papa Franja je večeras završio zvaničnu posetu Mađarskoj

Vatikan je uključen u tajnu mirovnu misiju u Ukrajini, u pokušaju da se okonča sukob između Ukrajine i Rusije, rekao je danas papa Franja.

- Voljan sam da uradim sve što treba da se uradi. Postoji misija koja je u toku, ali nije javna. Kada bude vreme, otkriću je - rekao je papa novinarima tokom povratka iz Mađarske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Italiju, preneo je Rojters.

On je dodao da smatra da se do mira uvek dolazi otvorenim kanalima.

- Nikada nećete dobiti mir ako zatvorite sve kanale. Ovo nije lako. Razgovarao sam sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o Ukrajini i sa mitropolitom Hilarionom, predstavnikom Ruske pravoslavne crkve u Budimpešti. Tokom tih razgovora, nije bilo reči o Crvenkapici. Pričali smo o svemu. Svi su zainteresovani da se nađe put do mira - rekao je papa.

Papa, koji je izgledao zdravo tokom putovanja u Mađarsku, govorio je o vremenu dok je bio hospitalizovan krajem marta zbog, kako je tada Vatikan saopštio, bronhitisa. Rekao je da je osetio jak bol 29. marta u plućima i da je pokušao da zaspi, ali nije mogao.

- Nisam se onesvestio, ali sam imao visoku temperaturu i doktor me je u 3.00 ujutro odmah odveo u bolnicu. Bila je u pitanju jaka i akutna upala donjeg dela pluća. Hvala bogu da mogu da pričam o tome. Telo je dobro reagovalo na lečenje - dodao je papa, koji je izašao iz rimske bolnice 1. aprila.

Papa Franja završio je večeras trodnevnu apostolsku posetu Mađarskoj, tokom koje je sastao sa najvišim mađarskim zvaničnicima, prestavnicima katoličke Crkve, nauke i kulture.

Papa Franja poleteo je večeras sa međunarodnog aerodroma ''Ferenc List'' u Budimpešti, na kraju 41. apostolske posete inostranstvu.

Kratka ceremonija oproštaja održana je na aerodromu neposredno pre papinog odlaska u prisustvu mađarske predsednice Katalin Novak i delegacije civilnih i crkvenih predstavnika.

Kako prenosi Vatikan njuz, papa je tokom posete Mađarskoj istakao potrebu za bratstvom, otvorenošću i uključenošću. Papa je, tokom posete, našao vremena i da se susretne i pozdravi najugroženije kategorije društva. 

U subotu je boravio u Institutu za slepu decu i decu sa posebnim potrebama i slušao svedočenja siromašnih ljudi i izbeglica uz pomoć katoličkih humanitarnih organizacija i Grkokatoličke crkve.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"Tajna mirovna misija u Ukrajini je u toku, kada bude vreme otkriću je"

Izvor: B92, 30.Apr.2023

Vatikan je uključen u tajnu mirovnu misiju u Ukrajini, u pokušaju da se okonča sukob između Ukrajine i Rusije, rekao je danas papa Franja..."Voljan sam da uradim sve što treba da se uradi. Postoji misija koja je u toku, ali nije javna. Kada bude vreme, otkriću je", rekao je papa novinarima tokom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.