Ozbiljno upozorenje: Ugasiće se? Sve zavisi od Rusije i Ukrajine

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 11:55

Ozbiljno upozorenje: Ugasiće se? Sve zavisi od Rusije i Ukrajine

Nemačka bi mogla da bude prisiljena da smanji ili čak isključi industrijske kapacitete.

Nemačka bi mogla da bude prisiljena da smanji ili čak isključi industrijske kapacitete ako se ukrajinski ugovor o tranzitu gasa s Rusijom ne produži nakon što istekne krajem sledeće godine, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek, prenosi Jutarnji list.

Habek je izdao oštro upozorenje na ekonomskoj konferenciji u istočnoj Nemačkoj, rekavši da političari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moraju da izbegavaju ponavljanje istih grešaka i pretpostavljanje da ekonomija neće biti pogođena bez mera opreza za osiguranje snabdevanja energijom, piše Blumberg.

Morala bi se poštovati pravila o podeli tereta potencijalne nestašice gasa u istočnoj Evropi, što znači da bi Nemačka morala tamo da uvozi gas kako bi nadoknadila deficit, a proizvođačima u najvećoj evropskoj ekonomiji mogla bi tako da bude ograničeno ili smanjeno snabdevanje.

"Nema sigurnog scenarija kako će se stvari odvijati", rekao je Habek.

Dodatni kapaciteti, uključujući i planirani LNG terminal na severnoj obali Nemačke, koji je izazvao protivljenje lokalnog stanovništva i grupa za zaštitu okoline, stoga će biti ključni za održavanje snabdevanja istočne Nemačke i istočne Evrope, dodao je Habek.

Ukrajina još uvek zarađuje od tranzitnih naknada dopuštajući ruskom gasu da teče kroz njenu teritoriju u zemlje poput Austrije, Slovačke, Italije ili Mađarske.

Čak i ako se nešto od snabdevanja nastavi nakon 2024. godine, malo je verovatno da će trenutni ugovor o tranzitu biti produžen pod sličnim uslovima, s obzirom na nedostatak političke potpore, navodi se u izveštaju Centra za globalnu energetsku politiku, objavljenom prošle nedelje.

"Direktni pregovori između Rusije i Ukrajine o produženju ugovora o tranzitu izgledaju vrlo neverovatno u trenutnom okruženju", navode autorke izveštaja An-Sofi Korbe i Tatjana Mitrova, prenosi Blumberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.