Ovo je probni balon? Znaće se kad stvarno krenu

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 09:14

Ovo je probni balon? Znaće se kad stvarno krenu

Den Sabah, stručni analitičar “ navodi da se dve stvari ističu u ukrajinskoj kontraofanzivi.

Sabah, koji se trenutno nalazi u Dnjepru, navodi da Ukrajina napreduje na nekoliko tačaka, uglavnom duž južnog fronta, ali i na istoku. Takođe, navopdi i da Oružane snage Ukrajine na nekim mestima postižu sve veće uspehe, oslobađajući sela u blizini prve linije fronta.

Taj napredak iznosi gotovo šest >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kilometara u sedam dana, što je daleko veća brzina od one koju su ruske snage napredovale tokom voje zimske ofanzive, ističe Sabah u svojoj analizi, navodeći da ukrajinske snage napreduju i ka Bahmutu.

Ali, Sabah smatra da je sve što je do sada uradila ukrajinska armija zapravo probni balon kako bi se pronašla slaba tačka na ruskoj strani.

Slično tvrdi i Ben Hodžis, bivši general američke vojske, koji navodi da Ukrajina do sada nije poslala veliki broj tenkova na ratište. "Kada vidimo da se velike, oklopne formacije pridružuju napadu, tada mislim da ćemo znati da je glavni napad stvarno počeo", napisao je on u nedjelju na svom blogu.

Kijev takođe mora da prevlada svoj temeljni problem nedostatka borbenih aviona, dok strpljivo čeka da im zapad konačno osigura F-16.

O vojnim pohodima ove veličine i značaja ne odlučuje se u sedam dana, ističe Sabah i dodaje da ono što je sigurno jeste da je Ukrajina preuzela inicijativu s određenim samopouzdanjem, napadajući iz više smerova.

Takođe, Ukrajina je ostvarila neke uspehe, verovatno tamo gde su Rusi najslabiji. Za sada je to za Ukrajince dovoljno ohrabrujuće, završava svoju analizu Dan Sabah za “Gardijan”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.