Ova zemlja ima plan za Ukrajinu, predali ga UN: Svima je jasno – rešenje je...

Izvor: B92, 20.Maj.2022, 18:39

Ova zemlja ima plan za Ukrajinu, predali ga UN: "Svima je jasno – rešenje je..."

Zamenik šefa italijanske diplomatije Manlio di Stefano izjavio je da Italija ima mirovni plan za Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo predao ga je Ujedinjenim nacijama.

Prema njegovim rečima, svima je jasno da rešenje krize u Ukrajini "može ići samo putem odlučnih diplomatskih aktivnosti, ali pre svega koordinisanih i zajedničkih aktivnosti na međunarodnom nivou".

"Ovaj predlog sastoji se iz četiri oblasti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje predviđaju prekid vatre, neutralnost Ukrajine, koja će biti obezbeđena međunarodnom političkom garancijom i povezana sa procesom stupanja u EU, izradu bilateralnog sporazuma Kijeva i Moskve o teritorijalnim pitanjima, posebno, o spornim regionima Krima i Donbasa, kao i potpisivanje novog multilateralnog sporazuma o reorganizaciji međunarodne ravnoteže, počev od odnosa Evropske unije i Rusije", objasnio je zamenik italijanskog ministra.

Planom je predviđeno, dodao je italijanski zvaničnik, osiguravanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, "ali, pre svega", postizanje mirnog rešenja u kom će EU biti pozvana da igra vodeću ulogu, "uzimajući u obzir direktne i brze ekonomske i energetske posledice krize po države članice i njenu geografsku blizinu Rusiji".

Prema njegovim rečima, za ovaj ambiciozni projekat neophodni su koordinisani napori "pod okriljem Međunarodne grupe za saradnju", u kojoj bi učestvovale mnoge zemlje i međunarodne organizacije, kao što su UN i EU, kojima će biti naloženo formiranje mirovnih i posmatračkih misija, kontrola i višestrana koordinacija pomoći i podrške obnovi posredstvom donatorske konferencije.

Komentarišući plan Italije za regulisanje situacije u Ukrajini, šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da uslove primirja sa Rusijom treba da određuje Kijev.

Ranije je Borelj izjavio da Evropska unija ne može postati posrednik u pregovorima između Rusije i Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.