Otrežnjujuće pismo vojnika: Pakao; Rusi su tačno znali

Izvor: B92, 04.Dec.2023, 11:07

Otrežnjujuće pismo vojnika: Pakao; Rusi su tačno znali

Jedan vojnik s prve linije fronta dao je otrežnjujući prikaz borbe Ukrajine da zadrži svoje uporište na istočnoj obali reke Dnjepar.

Kao prenosi BBC, nekoliko stotina ukrajinskih vojnika poslato je u taj deo Ukrajine u okviru kontraofanzive pokrenute pre šest meseci.

Pod nemilosrdnom ruskom vatrom, taj vojnik je proveo nekoliko nedelja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na ruskoj okupiranoj strani reke dok je Ukrajina pokušavala da uspostavi mostobran oko sela Krink.

BBC, koji je preneo njegove reči, nije želeo da otkrije njegov identitet kako bi ga zaštitili. S njim su, kako navode, komunicirali preko aplikacije Votsap. Tom prilikom vojnik im je otkrio da su na Ruse poslati neiskusni vojnici koji su imali osećaj da su ih napustili i komandanti.

“Ceo prelaz reke je pod stalnom vatrom. Video sam kako čamci sa mojim drugovima na brodu jednostavno nestaju u vodi nakon što su pogođeni, zauvek izgubljeni u Dnjepru. Moramo sve da nosimo sa sobom – agregate, gorivo i hranu. Kada postavljate mostobran, potrebno vam je mnogo svega, ali nije bilo planirano snabdevanje za ovo područje”, naveo je taj vojnik.

“Mislili smo da će neprijatelj nakon što stignemo da pobegne i da onda mirno prevezemo sve što nam je potrebno, ali nije bilo tako”, dodao je on.

“Kada smo stigli na obalu, neprijatelj je čekao. Rusi koje smo uspeli da uhvatimo rekli su da su njihove snage obaveštene o našem iskrcavanju, tako da su, kada smo stigli tamo, tačno znali gde da nas pronađu. Bacili su sve na nas – artiljerije, minobacače i sistem za bacanje plamena. Mislio sam da nikada neću izaći odatle živ", nastavio je zatim svoju ispovest.

Ipak, prema njegovim rečima, nekoliko stotina marinaca je uspelo da se ukopa, delimično uz pomoć ukrajinske artiljerijske vatre sa viših, zapadnih obala Dnjepra, koji razdvaja delove južne Hersonske oblasti pod ruskom okupacijom i one pod kontrolom Ukrajine.

Ukrajinski generalštab je u svom dnevnom ažuriranju u nedelju izvestio da ukrajinske snage održavaju svoje položaje na istočnoj obali Dnjepra i da izvode “udare u pozadinu neprijatelja”.

Svedočenje ovog vojnika, međutim, otkriva podele između ukrajinske vlade i njenih generala po pitanju ratnog stanja.

Ukrajinski glavnokomandujući general Valerij Zalužni rekao je za magazin Ekonomist u novembru da je situacija takva da je “baš kao i Prvom svetskom ratu, dostignut nivo tehnologije koji dovodi u ćorsokak“.

Kancelarija predsednika Zelenskog brzo je prekorila generala zbog njegovih komentara, negirajući da je na bojnom polju došlo do ćorsokaka.

“Svakog dana smo sedeli u šumi i gađali. Bili smo zarobljeni – putevi i staze su izrešetani minama. Rusi ne mogu sve da kontrolišu, a mi to koristimo. Ali njihovi dronovi stalno zuje u vazduhu, spremni da udare. čim vide kretanje”, naveo je taj vojnik.

“Snabdevanje je bilo najslabija karika. Rusi su pratili naše linije snabdevanja, pa je postalo teže – zaista je nedostajalo vode za piće, uprkos našim isporukama čamcem i dronom. Platili smo dosta sopstvenog kompleta – sami smo kupovali generatore, toplu odeću… Sada dolaze mrazevi, stvari će se samo pogoršavati. Prava situacija se zataškava, tako da niko ništa neće menjati”, naveo je ukrajinski vojnik.

“Niko ne zna ciljeve. Mnogi veruju da nas je komanda jednostavno napustila. Momci veruju da je naše prisustvo imalo više politički nego vojni značaj. Ali mi smo samo radili svoj posao i nismo ulazili u strategiju“, rekao je još taj vojnik.

Kaže i da je većina gubitaka njegove jedinice bila njihova greška, “neko se nije dovoljno brzo popeo u taj rov, drugi se loše sakrio. Ako neko nije uključen, odmah će biti gađan odasvud”.

“Ali zahvaljujući našim lekarima, ako uspemo da dovedemo povređenog vojnika do medicinara – on će biti spasen. Oni su titani, bogovi. Ali ne možemo da izvučemo ostatke stradalih. Jednostavno je previše opasno. U isto vreme naši dronovi i projektili nanose velike gubitke neprijatelju. Jednom smo uzeli ratne zarobljenike, ali gde da ih stavimo, ako nemamo načina da pređemo reku ni sa svojim povređenim drugovima?“, svedoči ukrajinski vojnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.