Otkriveno: Rusi koriste rakete uz Kijeva za napad na Ukrajinu

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 11:09

Otkriveno: Rusi koriste rakete uz Kijeva za napad na Ukrajinu

Sporazum između Kijeva i Moskve iz 1999. ukazuje da je Ukrajina predala stotine projektila, kao i 11 aviona bombardera.

Ove rakete se sada koriste u napadima na ukrajinske gradove.

Rusija bombarduje Ukrajinu projektilima koje je dobila od Kijeva 1999. godine u okviru sporazuma o otplati duga, tvrdi se u novom izveštaju.

1999. godine, Kabinet ministara Ukrajine na čelu sa Valerijem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pustovojtenkom i ruska vlada na čelu sa Vladimirom Putinom potpisali su na Jalti sporazum o rešavanju pitanja duga za ruski prirodni gas.

Kijev je dugovao 7,45 miliona dolara i pristao je da prebaci osam bombardera Tu-160, tri bombardera Tu-95MS i 575 krstarećih raketa Kh-55 u Moskvu kako bi time isplatio dug.

Istraga Radija Slobodna Evropa ispitala je tekst sporazuma iz 1999. godine i pronašla serijske brojeve raketa koje su prebačene, zatim su ih uporedili sa serijskim brojevima pronađenim na fragmentima projektila korišćenih u napadima na Ukrajinu.

Istraga je otkrila najmanje deset projektila sa liste lansiranih na ukrajinske gradove. Neke je oborila protivvazdušna odbrana, a druge su pogodile stambene zgrade.

Tri rakete oborene u januaru, maju i aprilu 2023. godine u Kijevskoj oblasti nalaze se na spisku raketa prebačenih u Moskvu 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.